Kikudziesięciu pacjentów szpitala wojewódzkiego w Poznaniu zatruło się jedzeniem serwowanym przez kuchnię placówki. Sprawę bada Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.

REKLAMA

Anna Pawłowska - kierownik Oddziału Epidemiologii Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu przekazała, że najprawdopodobniej któryś z pracowników szpitalnej kuchni nie dochował odpowiedniej staranności higienicznej. Badanie próbek żywnościowych potwierdza zanieczyszczenie bakteryjne. Wydamy odpowiednie zalecenie sanitarne dla kuchni w zakresie zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych - wyjaśniła. Zastrzegła, że do zanieczyszczenia posiłków mogło dość także w trakcie przewożenia żywności do pacjentów.

W poniedziałek i wtorek objawy takie jak biegunka i sporadycznie wymioty wystąpiły u ok. 80 pacjentów różnych oddziałów rozmieszczonych w kilku budynkach szpitala.

Dyrekcja szpitala w środę poinformowała sanepid o zatruciu. Ponieważ zachorowania wystąpiły w jednym czasie, w kilku oddziałach, podejrzewaliśmy, że mogą być związane ze szpitalną kuchnią i przygotowywanymi tam posiłkami - powiedziała Pawłowska dodając. Inspektorzy brali też pod uwagę zatrucie wirusowe lub wystąpienie bakterii salmonelli.