Mocna, gorąca, czarna i pyszna, taka ją znamy i kochamy - kawa. Wybierana częściej niż piwo, jest zdrowsza od wielu warzyw, relacjonuje magazyn medycyny „Diabetiker Ratgeber“. Dlaczego kawa sprzyja naszemu zdrowiu, wyjaśnia szef redakcji dr Andreas Baum.

REKLAMA

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Ważne jest jednak to, jak kawa została przygotowana. Ma to ogromny wpływ na jej działanie w naszym organizmie. Naukowcy uważają, że najzdorwsza kawa, to ta przygotowywana przy pomocy papierowych filtrów.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Niemcy zwracają ogromną uwagę na to, jakie gatunki kawy piją.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Kawa bezkofeinowa zawiera od 1 do 4 miligramów kofeiny, podczas gdy filiżanka zwykłej kawy od 60 do 100 miligramów, podaje „Diabetiker Ratgeber“.