Jabłko to nie tylko popularny owoc, ale prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. Czy codzienne sięganie po jabłko może naprawdę wpłynąć na nasze zdrowie? Sprawdzamy, co dzieje się w organizmie, gdy każdego dnia zjadasz jedno jabłko.
Jabłka od pokoleń cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Nic dziwnego - to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy owoc. Już nasze babcie powtarzały, że "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka". Na czym polega fenomen jabłka? Przede wszystkim na bogactwie witamin i mikroelementów.
W jednym dużym jabłku (ok. 200 g) znajdziemy witaminy A, B1, B2, a także niacynę, kwas foliowy oraz imponującą dawkę witaminy C - niemal jedną trzecią dziennego zapotrzebowania!
Najwięcej witaminy C zawierają nasze rodzime odmiany, więc warto sięgać po produkty z polskich sadów.
Niepozorna skórka jabłka skrywa w sobie prawdziwe bogactwo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika. To właśnie ten składnik odpowiada za uczucie sytości po zjedzeniu owocu i wspomaga proces odchudzania. Co ciekawe, aż 70 proc. cennych składników odżywczych znajduje się właśnie w skórce. Dlatego jabłka najlepiej jeść nieobrane - wtedy dostarczają najwięcej wartościowych substancji.
Suszone jabłka również mają wysoką zawartość pektyn, a 100 g świeżych owoców to zaledwie 60 kcal - idealna przekąska dla dbających o linię!
Regularne jedzenie jabłek to także ogromne wsparcie dla układu trawiennego. Zawarte w nich witaminy z grupy B, niacyna, kwas foliowy oraz błonnik korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Pektyna wiąże szkodliwe substancje w przewodzie pokarmowym i pomaga je usuwać z organizmu, co może obniżać poziom cholesterolu i sprzyjać lepszemu samopoczuciu.
Jabłka zawierają flawonoidy i karotenoidy - silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i pomagają zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów. Liczne badania wykazały, że osoby sięgające po jabłka regularnie, rzadziej zapadają na choroby nowotworowe, a także schorzenia układu oddechowego i płuc. Warto pamiętać o tym szczególnie w sezonie przeziębień - jabłko może być smaczną tarczą ochronną dla naszego organizmu.
Nie bez powodu jabłka nazywane są "naturalną gumą do żucia". Ich kwasy owocowe oraz błonnik delikatnie oczyszczają zęby podczas gryzienia, usuwając resztki jedzenia i wspomagając higienę jamy ustnej. Regularne sięganie po jabłka może więc wspierać zdrowie zębów i dziąseł, a także odświeżać oddech.
Jabłka warto mieć pod ręką nie tylko na co dzień, ale także w czasie infekcji czy drobnych dolegliwości. Od dawna stosuje się je jako domowy środek na przeziębienie, biegunkę czy niestrawność. Dzięki zawartości błonnika, witamin i minerałów, jabłka mogą łagodzić objawy wielu popularnych schorzeń.