Savoir-vivre: p.g., gerydon, diver i umami

Niedziela, 24 kwietnia 2016 (12:00)

Kwiecień-plecień coś przeplata, trochę zimy, trochę lata... I tak w tym wspaniałym miesiącu będzie również na naszym blogu. Dziś część czwarta i ostatnia słowniczka savoir-vivre’u.

Pępkówka - małe przyjecie, organizowane z okazji narodzin potomka, a także rodzaj alkoholu, tradycyjnie pity podczas takiej imprezy.

Kondolencje - wyrazy współczucia, składane bliskim zmarłego. Mogą być przekazane w bezpośrednim kontakcie lub pisemnie. W tej pierwszej sytuacji nie zawsze potrzeba słów, czasem wystarczy jedynie uścisk dłoni i spojrzenie (może się też zdarzyć, że rodzina życzy sobie, by nie składać kondolencji). W tej drugiej sytuacji powinny mieć formę ręcznie pisanego listu, w którym - oprócz wyrazów współczucia - możemy zawrzeć wspomnienie zmarłego.

P.g. - "przez grzeczność". Skrót, który umieszcza się w lewej dolnej części koperty obok adresu (ew. nazwiska adresata). Oznacza, że przesyłka zostanie dostarczona przez posłańca. Takiej osobie kopertę na znak zaufania należy wręczyć otwartą, ona zaś powinna w obecności nadawcy ją zakleić.

Nekrolog - podana do publicznej wiadomości (zazwyczaj w prasie, internecie) informacja o czyjejś śmierci. Nekrolog to również artykuł lub notatka poświęcona zmarłemu. Pewną formą nekrologu jest klepsydra, czyli mały plakat, który rozwiesza się na słupach ogłoszeniowych czy tablicach informacyjnych przy kościołach lub w centrach miast. Informację o śmierci bliskiej osoby można podać również na portalu społecznościowym. Należy przy tym sporządzić ją w podobny do nekrologu sposób - podając informacje o miejscu i terminie uroczystości pogrzebowych. Lepiej powstrzymać się od wyrażania emocji. Nekrologów nie należy "lajkować". Składanie kondolencji w komentarzach jest również nie na miejscu.

Poszetka - ozdobna chusteczka, którą nosi się w kieszonce marynarki (brustaszy). Chusteczka ma korespondować z krawatem, ale nigdy nie powinna być wykonana dokładnie z tego samego materiału.

Pas hiszpański - obowiązkowy element smokingu. Pas hiszpański jest wykonany z jedwabiu i plisowany. Historycznie zakładki wykorzystywano jako kieszonki, stąd też pas hiszpański zakłada się zawsze plisami do góry. Do smokingu nie nosi się nigdy zwykłego paska.

Derby - typ męskiego eleganckiego obuwia. Derby w hierarchii stoją jednak niżej niż oxfordy. Charakteryzują się otwartą przyszwą oraz tym, że język buta jest wykonany z tego samego materiału, co nosek.

Blezer - marynarka klubowa, zazwyczaj w kolorze granatowym i z metalowymi guzikami. Nierzadko na kieszonce po lewej stronie ma naszyty herb czy logotyp klubu lub stowarzyszenia, do którego należy właściciel. Tradycyjnie nosi się ją z szarymi lub białymi spodniami.

Diver - nurek. Rodzaj zegarka, zaprojektowany dla nurków. Specjalny obrotowy pierścień, umieszczony na kopercie pomaga mierzyć czas, który pozostał do wykorzystania zapasu tlenu. Pokryte fosforyzującym materiałem wskazówki ułatwiają odczytywanie czasu nawet w głębinach. Divery rozsławił James Bond.

Aperitif - alkohol podawany przed jedzeniem. Ma pobudzić smak, ale także pozwolić gościom rozluźnić się. 

Goblet - kieliszek przeznaczony na wodę, zazwyczaj największy spośród wszystkich, które stoją na stole, przygotowanym do eleganckiego przyjęcia.

Gerydon - wózek, na którym kelner na oczach gościa przygotowuje potrawę do podania (np. sieka mięso na tatar lub tranżeruje kaczkę, aby podać nam odpowiedni kawałek).

Dip - gęsty sos, który podaje się do różnych potraw. Jeśli "dipujemy", czyli moczymy kawałki warzyw (marchewki, selera itd.) lub pieczywa w sosach, to pamiętajmy, że odgryzionego kawałka nie należy po raz kolejny moczyć w sosie. Bezpieczniej będzie przenieść nieco sosu na własny talerz i na nim dipować do woli.

Kapelusz dla pań - piękny i oryginalny dodatek, szczególnie popularny u Anglosasów. Panie powinny pamiętać, że kapelusza nie nosi się po 18 (do wieczorowych kreacji).

Sommelier - generalnie to specjalista od win. W restauracji to przeszkolony kelner, który doradzi nam, jakie wino wybrać do jakiej potrawy.

Umami - piąty smak, często opisywany jako rosołowy lub mięsny.

Wizytówka - biały kartonik o wymiarach 5x9 cm, na którym znajdują się najważniejsze informacje nt. właściciela - imię i nazwisko, stanowisko lub uprawiany zawód, dane kontaktowe. Wizytówka to nie ulotka. Nie zawiera reklamy firmy ani opisu świadczonych usług. Z tego samego powodu nie rozdaje się jej komu popadnie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Wojciech S. Wocław - komentarze

Wojciech S. Wocław