Sezon na przeziębienia możemy uważać za otwarty. W walce z chorobą z pewnością pomoże nam porządna dawka witamin! Ale niekoniecznie tych w tabletkach. Lepiej przyrządzić coś smacznego z naturalnych składników, które dodadzą nam energii. Mamy dla Was przepisy na rozgrzewający krem chrzanowy, pastę czosnkową i koktajl pietruszkowy z miodem.

REKLAMA

Pasta czosnkowo-imbirowa z orzechami

Pasta z naturalnym antybiotykiem, czyli czosnkiem. Wzbogacona posmakiem świeżego, działającego rozgrzewająco imbiru i zdrowych orzechów laskowych.

Składniki: 1 jogurt, cztery ząbki czosnku, łyżeczka startego imbiru, garść orzechów włoskich, szczypta soli i pieprzu

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Następnie dodajemy starty na tarce imbir i rozgniecione w moździerzu orzechy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.

Koktajl pietruszkowy z miodem

Prawdziwa bomba witaminowa. Taki koktajl na pewno pomoże nam szybciej stanąć na nogi!

Składniki na jeden duży koktajl: pęczek pietruszki, pół szklanki soku z cytryny, pół szklanki wody mineralnej, 1-2 łyżki miodu, pół łyżeczki startego imbiru;

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze. Nie wkładamy do lodówki! Najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu.

Krem chrzanowy

Niezwykle rozgrzewający, z powodzeniem może zastąpić tradycyjny rosół. Bardzo aromatyczny i sycący.

Składniki: 80 g świeżo startego chrzanu, pół szklanki śmietanki kremówki, jajka, 10 dag wędzonego boczku, , sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu warzywnego (do którego są potrzebne: 2 cebule, 1 por, 1 łodyga selera naciowego, cztery ząbki czosnku, 1 liść laurowy, sól, pieprz, łyżeczka majeranku), opcjonalnie: grzanki.

Przygotowanie bulionu: Wszystkie warzywa, czosnek, liść laurowy, całe ziarna pieprzu wkładamy do dużego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy na niewielki m ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do bulionu dodajemy starty chrzan. Zabielamy zupę śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy. Przed podaniem dodajemy pokrojony w kostkę i podsmażony na maśle boczek oraz grzanki. Krem świetnie smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem.