Truskawkowy biszkopt

Delikatny, kruchy biszkopt z truskawkami to wyśmienity dodatek do kawy. Wyważona słodycz tego ciasta na pewno zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za deserami. 

Składniki na ciasto: 4 jajka, 6 łyżek cukru na parze, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 6 czubatych łyżek mąki tortowej, płaska łyżka proszku do pieczenia; Wierzch: dobrze schłodzona śmietanka kremówka 30-procentowa, którą ubijamy mikserem z dwiema łyżkami cukru pudru; pół kilograma truskawek;

Przygotowanie: Jajka ubijamy z 6 łyżkami cukru na parze, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Całość lekko mieszamy i wlewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez około 30-40 minut. Po przestygnięciu smarujemy górę biszkoptu bitą śmietaną, dekorujemy truskawkami.