Z sezonu na truskawki trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dopóki są, warto z ich dodatkiem przygotować puszyste pancakesy, orzeźwiające koktajle, czy kuszące biszkopty... Oto kilka propozycji!

Pancakesy w truskawkowej polewie

Klasyka amerykańskich śniadań w truskawkowej polewie. Puszyste placki w tym wydaniu smakują tak obłędnie, że trudno przejmować się kaloriami!

Składniki na około siedem pancakesów: 1 szklanka mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 jajko, około 6 łyżek masła, 3/5 szklanka mleka, pół szklanki maślanki;

Składniki na sos truskawkowy: O,5 kg truskawek, kilka łyżek śmietanki kremówki, łyżka cukru pudru;

Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy jajko, mleko, maślankę i wcześniej rozpuszczone, ale ostudzone masło. Składniki mokre dokładnie mieszamy z suchymi. Następnie rozgrzewamy patelnię - z niewielką ilością tłuszczu lub bez. Wylewamy na nią chochelkę ciasta i przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczynają pojawiać się bąbelki. Pancakesy polewamy uprzednio przygotowanym w rondelku sosem: umyte truskawki posypujemy cukrem pudrem, polewamy śmietanką i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż puszczą soki.