Delikatnie słodka, wyrazista, nada wytrawnego charakteru najprostszym potrawom. Idealna do zapiekanek z serem (szczególnie pleśniowym - połączenie idealne!), ale sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, tarty czy pizzy.

Cebula w tej wersji traci swoją ostrość. Dzięki miodowi i octowi balsamicznemu zyskuje słodki posmak.

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli, 2-3 łyżki miodu, 5 łyżek octu balsamicznego, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki tymianku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz;

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w pióra, solimy, by szybciej zmiękła. Smażymy na małym ogniu na oliwie, aż się zeszkli. Następnie zwiększamy ogień, by cebula lekko się zarumieniła. W międzyczasie dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz. Miód dodajemy, gdy cebula jest już wystarczająco miękka. Wlewamy po chwili ocet balsamiczny, mieszamy i pozostawiamy krótko na ogniu - do odparowania. Dodajemy pieprz. Przekładamy do słoiczków, przechowujemy w lodówce. 

(mal)