Nie przejadaj się słodyczami. Nadmiar cukru nie tylko dodaje ci kilogramów, ale i... odbiera pamięć. O zaskakujących wynikach badań naukowców z Charité University Medicine w Berlinie, pisze na swych stronach internetowych czasopismo "Neurology". Okazuje się, że nie trzeba mieć cukrzycy, by odczuwać niekorzystne skutki wysokiego poziomu glukozy we krwi.

Badacze z Berlina pokazali, że nawet osoby, które nie cierpią na cukrzycę i mają poziom glukozy we krwi w normie, mogą odczuwać niekorzystny wpływ słodyczy. Badali 141 osób w wieku średnio 63 lat, którzy nie tylko nie mieli zaburzeń poziomu cukru, ale nie mieli też problemów z wagą, nie nadużywali alkoholu i nie mieli kłopotów z pamięcią.

Wszystkich uczestników eksperymentu poddano testom pamięciowym, w odpowiednich warunkach zmierzono u nich poziom glukozy we krwi. Poddano ich także prześwietleniu mózgu, by poznać rozmiary hipokampa, struktury odpowiedzialnej za procesy uczenia się i zapamiętywania.

W testach pamięciowych, uczestnicy mieli przypomnieć sobie listę 15 słów, które odczytano im pół godziny wcześniej. Osoby, u których zmierzono wyższy poziom glukozy we krwi (choć wciąż w normie), przypominały sobie mniej słów. Średnio ich wynik pogarszał się o dwa słowa na każdy wzrost odsetka hemoglobiny glikowanej (HbA1c) o 7 mmol/mol. Osoby o wyższym poziomie cukru we krwi miały przy tym przeciętnie mniejszą objętość hipokampa.

Zdaniem badaczy z Berlina, nawet jeśli nasz poziom cukru we krwi pozostaje w normie, warto podejmować działania, by go obniżyć. Właściwa dieta i odpowiednia aktywność fizyczna może bowiem pomóc dłużej zachować sprawność umysłu i opóźnić ewentualne kłopoty z pamięcią. Wygląda na to, że jeśli nie będziemy pamiętać o właściwej diecie, częściej zdarzy nam się zapominać i o tym, gdzie zostawiliśmy klucze.