Od Alleluja do zajączka, czyli nasze wielkanocne ABC

Czwartek, 28 marca 2013 (12:00)

P jak palma wielkanocna. Dawniej wystarczała gałązka wierzby, dziś palmy wielkanocne to prawdziwe dzieła sztuki. Są symbolem Niedzieli Palmowej, kiedy to Jezus wjechał do Jerozolimy. Palmy to wiązanki gałęzi wierzby z pąkami, zwanymi baziami, kotkami, baźkami, bagniątkami, kocankami. Dwa regiony w Polsce słyną z wysokich, często kilkumetrowych palm: Kurpie i Podhale. Palmy nie wolno wyrzucić na śmietnik; trzeba ją spalić! Przeczytaj więcej o Niedzieli Palmowej

P jak pascha. Bez niej wielu Polaków, zwłaszcza tych ze wschodnimi korzeniami, nie wyobraża sobie Wielkanocy. To rodzaj sernika, który robi się z mleka i jajek, czasochłonny, ale niebiański w smaku. Do paschy dodaje się dużo bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt.

P jak pisanka. Pisanki symbolizują rodzącą się do życia przyrodę. Co ciekawe, zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Dziś kupujemy je gotowe, albo malujemy gotowymi farbkami w domu. Dawniej pisanki, zwane tez kraszankami, gotowało się w wywarze, który nadawał odpowiedni kolor. Łupiny cebuli barwią jako na brązowy, kwiat nagietka na złoty kolor, żyto na zielono, buraki na czerwono, a na czarno kora dębu.

Ś jak śniadanie wielkanocne. Śniadanie wielkanocne jest pierwszym posiłkiem w Wielką Niedzielę. Na ozdobionych stole czeka już święconka z koszyczka. Na stołach są jajka, wędliny, oczywiście chrzan i w wielu domach już rano żur wielkanocny. Śniadanie rozpoczyna się od uroczystego dzielenia się poświęconym pokarmem i składania sobie życzeń.

Artykuł pochodzi z kategorii: Wielkanocny Raport RMF FM

Joanna Potocka