Koronawirus w zakładach mięsnych w Szczecinie. Pracownicy na kwarantannie

Czwartek, 17 września (16:47)

Rekordowa liczba przypadków zakażeń koronawirusem w Zachodniopomorskiem. Sanepid odnotował aż 41 pozytywnych wyników testów. Większość związana z ogniskiem zakażeń w zakładzie produkcji mięsnej w Szczecinie. Zachorowało tam już 26 osób – informuje nasza reporterka Aneta Łuczkowska.

Zachorowali pracownicy firmy zewnętrznej, świadczącej usługi dla zakładu produkującego wieprzowe wędliny. To głównie pracownicy z Ukrainy. 

Jak informuje sanepid, zakazili się w miejscu, gdzie mieszkali i wspólnie przebywali. Wszyscy trafili do izolacji domowej, ich stan jest dobry. 

Trwa postępowanie epidemiologiczne. Na kwarantannę kierowane są osoby, które miały kontakt z zakażonymi, w tym sami pracownicy zakładów mięsnych. 

Zakład pracuje normalnie, a jego przedstawiciele zapewniają, że nie ma żadnego ryzyka transmisji choroby przez produkty. Tam gdzie pracownicy mają do czynienia z mięsem, pracują w maseczkach i przyłbicach. W dodatku osoby z podwyższoną temperaturą i innymi objawami nie są wpuszczane na teren firmy.


Artykuł pochodzi z kategorii: Raport: Koronawirus w Polsce

Joanna Potocka

Aneta Łuczkowska