Monika Kamińska proponuje pyszne makówki

Składniki:

- 1-1,5 l mleka
- 5 dużych łyżek cukru
- 250 g maku (zmielonego na sucho)
- 2 małe pszenne bułeczki
- 150 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek

Mak mielimy na sucho. Dodajemy bakalie. Im więcej, tym lepiej. Następnie warstwami w szklanej misce - na przemian - układamy plasterki bułki, posypanej cukrem i mak zmieszany z orzechami i rodzynkami. Taki przekładaniec tworzymy, aż do zużycia całej masy. Pamiętajmy, by na wierzchu zostawić mak.

Gotujemy mleko i gorącym zalewamy przygotowany przekładaniec. Wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku "pływać").

Do następnego dnia zostawić w lodówce. Jeśli makówki będą zbyt suche, można je delikatnie zmoczyć letnim mlekiem. Udekorować rodzynkami i orzechami.

Na następnej stronie znajdziecie przepis na pysznego karpia królewskiego!