MIKOŁAJU, MIKOŁAJU PROSZĘ CIĘ... O:

Lalka, przeciwdeszczowe palto, para rękawiczek i słodycze znalazły się na liście życzeń do Świętego Mikołaja pochodzącym z 1911 roku. Najstarszą korespondencję ze Świętym odnaleziono w irlandzkim Dublinie. Okazało się, że autorami było rodzeństwo: 10-letnia Hannah i 7-letni Fred!

SŁOŃCE, PLAŻA, MORZE I... MIKOŁAJ!

Ponad 30-metrowy Święty Mikołaj z piasku wykonany przez artystę Sudarshana Pattnaika urozmaicił wigilię Bożego Narodzenia 2006 roku w indyjskiej miejscowości Puri. Gigantyczna piaskowa rzeźna powstała na plaży, tuż nad brzegiem morza. W tym wielkim - dosłownie - przedsięwzięciu artyście pomagali jego studenci. Zużyto aż tysiąc ton piasku. Rzeźbiarz słynie z piaskowej sztuki, a ta przynosi mu sławę i pieniądze, które przeznaczane są m.in. na rzecz ofiar tsunami w Indiach, ratowanie żółwi, czy pomoc dla chorych na AIDS.


ALE PIERNIK Z TEGO MIKOŁAJA!

Dave Bowden i jego piernikowy ludzik także trafili do Księgi Rekordów Guinnessa. Gigantyczne, świąteczne ciastko o wysokości prawie ośmiu metrów zostało wykonane w 2009 roku, w amerykańskim stanie Wisconsin. Ludzik narodził się po tygodniu wytężonej pracy. Wpisał się w "Festiwal Pierników", imprezę, której głównym celem była świąteczna zbiórka pieniędzy dla dzieci z rodzin rozbitych i patologicznych. Próbę stworzenia piernikowego giganta mieli też Rosjanie. W Moskwie powstał piernikowy Święty Mikołaj, również z myślą o wejściu do Księgi Rekordów Guinnesa.

PISZCZAŁKI, PASTORAŁKI... Rok 2007. 22 grudnia. Rynek w niewielkiej niemieckiej miejscowości Tübingen. A na rynku? Aż 1600 osób z fletami zagrało jednocześnie najsłynniejsze kolędy i pastorałki. Organizatorzy przedsięwzięcia byli przekonani, że zasługują na wpis do Księgi Rekordów Guinnessa twierdząc, że poprzedni rekord należał do flecistów z Hong Kongu.

TO CIASTO ZJADŁO CAŁE MIASTO!

372 metrów, 27 centymetrów miało świąteczne ciasto przygotowane przez dwóch cukierników z Belgii. Powstało 13 grudnia 2010 roku. Projekt został zgłoszony do Księgi Rekordów Guinnesa. Ale rok później świat obiegła informacja z Szanghaju gdzie pobito wcześniejszy wyczyn niemal trzykrotnie. Luksusowy hotel Pudong Shangri-La zatrudnił 80 kucharzy, a Ci po 24 godzinach nieustannej pracy ukazali światu świąteczną roladę waniliową w gorzkiej polewie czekoladowej mierzącą aż 1063 metry! Do produkcji zużyto  526 kg śmietany, 333 kg czekolady, 169 kg trzciny cukrowej, 752 jajek i 869 kg mąki pszennej. Świąteczną roladę sprzedano łasuchom w kilka godzin. Zyski przeznaczono na pomoc dzieciom chorym na raka.

 Każdego roku podejmowane są kolejne próby bicia świątecznych rekordów. Niektóre udane, inne nie. Warto zaznaczyć, że wiele zwariowanych na pierwszy rzut oka projektów ma w końcowym efekcie wymiar charytatywny. Zyski z rekordowych osiągnięć, szczególnie świątecznych przeznaczane są na pomoc ubogim, potrzebującym i chorym. I to się chwali!