Przedświąteczny poczęstunek dla krakowian. "Bez karpia nie ma świąt"

Piątek, 10 grudnia 2021 (17:29)

Za nami kolejny dzień, kiedy mieszkańcom Krakowa rozdawane były porcje świątecznego przysmaku – smażony karp w towarzystwie kapusty. Akcję po raz kolejny organizuje Bartłomiej Szczoczarz - właściciel gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska. Krakowianie dziś z poczęstunku skorzystali przy pętli tramwajowej w Kurdwanowie.

Przy pętli tramwajowej w Kurdwanowie bardzo szybko ustawiła się spora kolejka chętnych, by skorzystać z poczęstunku, przygotowanego przez gospodarstwo rybackie Dolina Będkowska.

Porcje karpia, kapusta z grochem, a do tego wszystkiego chleb - mieszkańcy Krakowa przyznają, że sam zapach potraw powoduje, że czuć już atmosferę Świąt Bożego Narodzenia.

Raczej nie ma świąt bez karpia. Musi być karp - przekonuje jedna z krakowianek w rozmowie z reporterem RMF FM, Markiem Wiosło. Kolejna przyznaje, że jedzenie karpia podczas wigilijnej kolacji, to jedna z ważnych polskich tradycji.

Ja jeszcze po świętach lubię sobie zjeść na zimno, takiego przypieczonego. Bardzo smaczny. Suróweczkę do tego albo ziemniaki - mówi kolejna z mieszkanek Krakowa, która stanęła w kolejce po rybę.

10 tys. porcji karpia, kapusta z grochem i pieczywo dla mieszkańców Krakowa - już po raz kolejny wraz z Bartłomiejem Szczoczarzem - właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, organizowany jest bezpłatny przedświąteczny poczęstunek /RMF FM

Rozdawanie poczęstunków rozpoczyna się się o godz. 16:00. Kolejny w poniedziałek 13 grudnia przy Placu Wolnica.

Artykuł pochodzi z kategorii: Święta Bożego Narodzenia.2021

Marek Wiosło

Sara Bounaoui