Jesteś zapalonym biegaczem? Może już jutro planujesz wziąć udział w Krakowskich Spotkaniach Biegowych? Pamiętaj, że to co zjesz przed i po starcie, wpłynie nie tylko na Twoje samopoczucie, ale być może zaowocuje sukcesem na mecie. Oto propozycje posiłków, które dostarczą potrzebnej energii!

Co zjeść przed startem?

Nie powinniśmy biegać z pełnym żołądkiem. Najlepiej jeśli spożyjemy posiłek na 2-3 godziny przed treningiem. Damy naszemu żołądkowi czas na strawienie pokarmu.

Warto zjeść coś, co dostarczy naszemu organizmowi energii, a jednocześnie będzie lekkie. Na przykład musli z otrębami i świeżymi owocami.

Składniki: 1 duży jogurt naturalny, łyżka otrębów, mieszanka świeżych owoców: białe winogrona, po kilka plasterków kiwi, banana, 2-3 truskawki, 1 pomarańcza, łyżeczka miodu. 

Przygotowanie: Szybkie i bardzo proste! Do miseczki wlewamy jogurt. Posypujemy otrębami. Dodajemy umyte i pokrojone owoce. Polewamy łyżeczką miodu.

Co po bieganiu? Uzupełnij węglowodany

Jak już uda nam się szczęśliwie dobiec do mety, warto pomyśleć o potrawie bogatej w węglowodany, a także białko (przyśpieszy regenerację, odbuduje mikrourazy mięśniowe) i skrobię. Ryby, chude mięso, ryż, warzywa, orzechy - to przykłady produktów, które zregenerują nas po intensywnym wysiłku. Oto propozycja dania, które po bieganiu zaopatrzy nasz organizm w składniki odżywcze: kurczak z orzechami nerkowca, podany z ryżem.

Składniki (na około dwie porcje):

Duża pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka, 2 papryczki peperoncino, 2 łyżki orzechów nerkowca, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki sosu rybnego (lub ostrygowego), łyżeczka cukru brązowego, łyżeczka świeżo startego imbiru, szczypta papryki suszonej słodkiej, szczypta soli, ryż.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w długie paseczki. Dodajemy do niej posiekany czosnek, zalewamy sosem sojowym i rybnym, mieszamy, odkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy nerkowca (około 5 minut, aż się zarumienią), zdejmujemy z ognia i przesypujemy do miseczki. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę - gdy się zeszkli, dodajemy kurczaka i smażymy na złocisty kolor. W międzyczasie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i papryczki peperoncino. Pod koniec smażenia dosypujemy przyprawy: imbir, odrobinę soli. Dodajemy orzechy. Podajemy z ryżem.