W jednej z partii hamburgerów marki Yano wykryto Salmonellę – podał w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią grozi zatruciem pokarmowym.

Bakterię Salmonelli znaleziono w 1 z 5 próbek Hamburgera drobiowego wyprodukowanego przez ANIMEX FOODS. To efekt kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

fot. GIS /
fot. GIS /
SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE PRODUKTU:

Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

Numer partii: 6350290081

Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024

Kod kreskowy: 5 900751 015603

Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

GIS przestrzega przed spożyciem produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po jego zjedzeniu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: 

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty. 


Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.