Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w parówkach z szynki "Pikok Pure". GIS nakazał wycofanie jednej partii ze sklepów Lidl.

/

Po kontroli Inspekcji Weterynaryjnej, w jednej partii produktu "Pikok Pure parówki z szynki 250 g" wykryto Listeria monocytogenes.

Spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami listerii może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

SZCZEGÓŁY PRODUKTU:

Nazwa produktu: PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g

Numer partii: 11031

Numer serii: Seria C: 10349134

Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021

Producent: "SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001

Dystrybucja do sieci sklepów "Lidl" w Polsce

LISTERIOZA

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

>> U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

>> U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

>> U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.

-----------------------------------

Zapobieganie zakażeniu głównie polega na przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny