Jedne produkty działają przeciwzapalnie, inne - wręcz odwrotnie, mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. Z czego zrezygnować, a czym wzbogacić nasz jadłospis? Podpowiada dietetyczka, Karolina Szczygieł.

Krzysztof Kot, RMF FM: Jakie produkty powodują podrażnienia i mogą doprowadzić do stanów zapalnych?

Karolina Szczygieł, dietetyczka: Przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, typu trans, cukry proste, kwasy tłuszczowe Omega 6 oczywiście, jeżeli są w nieodpowiedniej ilości do tłuszczowych Omega 3. Tłuszcze nasycone to tłuszcze odzwierzęce. Bardzo mocno pro zapalnie działają czerwone mięsa - wieprzowina, wołowina, tłuste przetwory mleczne, masło, smalec, słonina. Tłuszcze typu trans- to wszystkie mocno przetworzone, gdzie tłuszcz jest utwardzany. Margaryny chipsy, fast foody, słone przekąski. Tam znajdziemy je w dużej ilości.

Czyli kotlet schabowy w panierce to klasyczny przykład?

Kotlet schabowy w panierce, smażony na smalcu, albo margarynie to jest standardowy przykład pro zapalnego jedzenia.

W jaki sposób działają te składniki, one podrażniają, niszczą?

To są składniki anty odżywcze. Dostarczają energię, natomiast nie robią nic dobrego, nie dostarczają żadnej pozytywnej wartości odżywczej. Na poziomie głównie naczyń krwionośnych powodują stany zapalne. Uszkadzają naczynia krwionośne i w tych miejscach rozwija się stan zapalny. Przez to łatwiej odkładają się cholesterol, wapń i powstają blaszki miażdżycowe w tych miejscach. Tutaj też na pewno trzeba wspomnieć o cukrach prostych i innych substancjach niszczących. Na przykład na żołądek, śluzówkę żołądka bardzo źle działa sól. Podrażniająco działają też używki - mocna kawa, herbata, alkohol.  Na jelita bardzo źle działa dieta bezbłonnikowa, jeżeli mamy przewlekłe zaparcia to treść pokarmowa zalega w przewodzie pokarmowym. To oczywiście cały czas ją drażni, co może doprowadzić do uszkodzenia i stanu zapalnego. Wszystko, co długo w jelitach zalega, czyli przetworzone produkty, ciężkostrawne produkty, które powodują po prostu zaparcia to będzie jelito uszkadzało.

Z czego rezygnujemy?

Zawsze z przetworzonego jedzenia, dużej ilości soli, dużej ilości produktów odzwierzęcych, mięsa i dużej ilości tłustego nabiału. Tymi produktami mocno zwiększamy ryzyko.

Co jeszcze możemy zrobić, aby zadbać o nasz układ pokarmowy?

Zapobiegamy dobrze skomponowaną dietą. Na pewno duża ilość warzyw i do tego owoce. Dobrej jakości tłuszcze- głównie z rodziny Omega 3- olej lniany, rzepakowy, z orzechów włoskich dodawane na surowo. Duże ilości wody to regularne przepłukiwanie jelita, które na pewno działa bardzo dobrze. Możemy też wprowadzić do diety antyoksydanty, np. zieloną herbatę, duże ilości warzyw i owoców.