Podcast: Popołudniowa rozmowa

Podsumowanie dnia w Popołudniowej rozmowie w RMF FM. Codziennie, od poniedziałku do piątku, tuż po 18.00 zaprasza Marcin Zaborski. Gospodarz programu nie unika trudnych i niewygodnych pytań!
Borowski: Konsumenci marnują około 3 milionów ton żywności rocznie
„Badania pokazują, że konsumenci marnują najwięcej żywności. Ostatnie, które realizowaliśmy pokazały, że konsumenci marnują 60 proc. z 5 milionów ton żywności. Marnujemy około 3 milionów ton rocznie” – mówił w Popołudniowej rozmowie w RMF FM Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. 15 lat temu były to 2 miliony ton. Zaznaczył jednak, że znacznie mniej marnuje się żywność w całym procesie produkcji. „Wcześniej mieliśmy liczbę globalnego marnowania żywności na poziomie 9 milionów ton, a teraz mamy 5 milionów ton” – mówił gość Pawła Balinowskiego. Pytany o to, jak pandemia wpłynęła na zakupy Polaków Borowski powiedział, że robi się teraz zakupy rzadziej, ale są one większe. Nie zbadano, czy więcej żywności się marnuje, ale jak wskazuje prezes – Polacy więcej gotowali, więc zapewne więcej produktów wykorzystywali.
Środa, 16 grudnia 2020
Radio Muzyka Fakty