Postanowiliśmy w tym wyjątkowym czasie podzielić się z Wami naszymi domowymi przepisami na wigilijne potrawy. Dowiecie się, jak zrobić pyszne sałatki, śledzie - UWAGA - na słodko, makówki, karpia królewskiego i smaczne pierniki. Dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem – fasola ze śliwkami. Zobaczcie instrukcję krok po kroku!

REKLAMA

Sałatki śledziowe Tomasza Staniszewskiego

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Świąteczna sałatka śledziowa z zieloną fasolką!

Składniki:

- 400 g filetów śledziowych
- 250 g zielonej fasoli (ciętej)
- 250 g ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g ogórków kiszonych
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- sól, cukier, pieprz mielony

Filety moczymy w zimnej wodzie, później kroimy w plastry. Fasolkę, jeżeli jest mrożona - myjemy. Gotujemy tak, by była jędrna. Dlatego właśnie - ze względu na walory smakowe - polecam fasolę mrożoną, a nie puszkowaną. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w talarki. Cebulę kroimy w cienkie krążki, parzymy. Dodajemy ocet i cukier. Ogórki kiszone kroimy w grube półplasterki. Do salaterki wkładamy fasolkę, ziemniaki, ogórki i słodko-kwaśną cebulę. Mieszamy musztardę i sok z cytryny, potem powoli dolewamy oliwę, następnie do smaku - cukier, sól i pieprz. Polewamy jarzyny. Raz jeszcze mieszamy wszystkie składniki i odkładamy do lodówki. Smacznego!

Świąteczna sałatka śledziowa z burakami!

Składniki:

- 8 filetów śledziowych
- 4 czerwone buraki
- 250 g ziemniaków
- 200 g ogórków kiszonych (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany 36%)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku

Śledzie moczymy w wodzie (proponuję z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego) przez trzy godziny, potem kroimy w plastry. W międzyczasie buraki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Ziemniaki również gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w talarki. Cebulę kroimy w cienkie krążki, parzymy, dodajemy ocet i cukier. Ewentualnie - ogórki kiszone kroimy w grube półplasterki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt, sok z cytryny i pokrojony drobno pęczek koperku, gwarantujący niesamowitą świeżość smaku i zapach potrawy. Doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na półmisek, podajemy z pieczywem.

Zupa grzybowa Roberta Kalinowskiego

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:

- 10 dag grzybków suszonych
- włoszczyzna
- pieprz, sól, łazanki

Grzybki płuczemy w zimnej wodzie i zalewamy dwoma litrami letniej wody. Gotujemy chwili aż zmiękną, dodajemy włoszczyznę oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy jeszcze 30 minut. Gdy zupa jest już gotowa, przelewamy ją przez sito. Grzybki kroimy w paseczki i podajemy z łazankami.

Na następnej stronie znajdziecie przepis na śledzie na słodko!

Śledzie na słodko proponuje Maja Dutkiewicz

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:
- 1 kg śledzi (ale ładnych matiasów, białych, tłustych. Od razu odrzucamy szare, porwane i na pierwszy rzut oka paskudne)
- 1 kg cebuli (albo 8 średniej wielkości), można użyć kilku cebul białych o delikatniejszym smaku
- paczka rodzynek sułtańskich lub królewskich (soczystych, miękkich)
- łyżeczka papryki słodkiej + szczypta ostrej
- odrobina majeranku i pieprzu do smaku
- olej winogronowy

Śledzie trzeba opłukać z pierwszej soli. Potem moczymy je w mleku, najlepiej w lodówce. Tak długo moczymy, dopóki nie uzyskamy odpowiedniego smaku (jeśli lubimy słone - to moczymy krócej, jeśli mniej słone - to dłużej). Dwie godziny powinny wystarczyć. Potem odsączamy śledzie na sitku, kroimy w 3-centymetrowe dzwonka. Układamy na półmisku z wyższym brzegiem. Cebulę kroimy w półplasterki. Niezbyt grube, ale też nie za cienkie. Na patelni rozgrzewamy olej winogronowy (sporo), wrzucamy pokrojoną cebulę i powoli smażymy. UWAGA - powoli, na małym ogniu, aż do miękkości i słonecznego koloru. Trwa to około pół godziny. W połowie smażenia cebuli wrzucamy rodzynki. Mieszamy wszystko cały czas, by się nie przypaliło (bo wtedy dobry smak bierze w łeb). Na samym końcu smażenia dodajemy paprykę słodką i ciut tej ostrej oraz ciut majeranku. Mieszamy. Studzimy. Cebula nie musi być zimna, może być lekko ciepła, ale nie GORĄCA! Na pokrojone dzwonki śledzia, nakładamy aromatyczną cebulę. Polewamy jeszcze całość olejem z winogron. Śledzie najlepsze są jak się przegryzą. Czyli na następny dzień:) Przechowywać pod przykryciem, by nie wyschły. W lodówce.

Fasola z suszonymi śliwkami

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:

- fasola "Jaś" - 1 kilogram
- suszone śliwki - 200 gramów
- cukier do smaku

Danie bardzo proste, dla początkujących! Moczymy fasolę przez 12 godzin! Później gotujemy tak, żeby była miękka. Dorzucamy śliwki. Wcześniej możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Odcedzamy fasolę i nieco solimy. Można także posłodzić dla smaku. Dla ambitnych - wersja z cebulą. Na patelni smażymy cebulę, którą później dorzucamy do fasoli. Następnie przygotowujemy zasmażkę - mąka i masło. Wszystko razem mieszamy. Powodzenia:)

Na następnej stronie znajdziecie przepis na pyszne makówki!

Monika Kamińska proponuje pyszne makówki

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:

- 1-1,5 l mleka
- 5 dużych łyżek cukru
- 250 g maku (zmielonego na sucho)
- 2 małe pszenne bułeczki
- 150 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek

Mak mielimy na sucho. Dodajemy bakalie. Im więcej, tym lepiej. Następnie warstwami w szklanej misce - na przemian - układamy plasterki bułki, posypanej cukrem i mak zmieszany z orzechami i rodzynkami. Taki przekładaniec tworzymy, aż do zużycia całej masy. Pamiętajmy, by na wierzchu zostawić mak.

Gotujemy mleko i gorącym zalewamy przygotowany przekładaniec. Wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku "pływać").

Do następnego dnia zostawić w lodówce. Jeśli makówki będą zbyt suche, można je delikatnie zmoczyć letnim mlekiem. Udekorować rodzynkami i orzechami.

Na następnej stronie znajdziecie przepis na pysznego karpia królewskiego!

Ewa Kwaśny proponuje karpia królewskiego

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:

- 2 kilogramy karpia - waga po oczyszczeniu i wypatroszeniu
- kostka masła
- bułka tarta - 20 dag
- 2 jajka
- sól, pieprz, 5 łyżek mąki

Karpia kupujemy najlepiej dwa dni przed Wigilią. Oprawiamy - najlepiej zaangażować w to jakiegoś Pana. Kroimy na dzwonki lub jeszcze mniejsze kawałki. Potem przyprawiamy. Wkładamy do lodówki. Dopiero w Wigilię panierujemy. Tak przygotowanego karpia wkładamy na brytfannę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pomiędzy kawałki ryby dajemy kawałki masła. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Po 1,5 godziny - jeśli panierka będzie miała złoty kolor - karp nadaje się już na świąteczny stół. Najlepiej smakuje, gdy jest gorący, prosto z piekarnika.

Sałatka kartoflana Adama Sosnowskiego

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:

- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 8 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 pęczek świeżego koperku
- majeranek
- majonez
- sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Czas gotowania ok. 20 minut. Ziemniaki nie mogą być surowe, ale nie mogą też być przegotowane, bo będzie wtedy trudno pokroić je w talarki. W międzyczasie obieramy cebulę. Drobno siekamy i parzymy wrzątkiem, by straciła na intensywności. Ogórków nie obieramy. Kroimy je w talarki. Ziemniaki po ugotowaniu trzeba schłodzić. Gdy ostygną, kroimy je w talarki. Drobno siekamy natkę pietruszki i koperek. Łączymy. Do wielkiej miski wkładamy ziemniaki, ogórki, natkę, koperek, posiekaną - sparzoną cebulę. Mieszamy. Dodajemy majonez (wedle uznania). Znowu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy majerankiem. Mieszamy. Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzoną!

Pierogi postne Marka Balawajdra znajdziecie na następnej stronie!

Pierogi postne Marka Balawajdra

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:

- 0,5 kg mąki pszennej
- niecała szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
- jajko całe

Farsz:

- 30 dag prawdziwków lub podgrzybków (suszonych)
- 3-4 łyżki masła
- 1 duża cebula do przyrumienienia na maśle
- sól
- pieprz - do smaku

Na ciasto składniki zagniatamy, podlewając wrzątkiem i siekając nożem. Potem zostawiamy je pod przykryciem. Uważać, by nie wyschło! Jak będzie gotowy farsz, nakładamy go na wycięte szklanką formy. Grzyby moczymy kilka godzin, później gotujemy, drobno siekamy i podsmażamy je na maśle. Pieprzymy, solimy do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na krążki wykrojone z rozwałkowanego ciasta. Ulepione pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy kilka minut, jak wypłyną wyciągamy. Podajemy polane masłem.

Świąteczne pierniki Bartka Styrny

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:
- 18 dag mąki
- 8 dag cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- skórka z cytryny
- łyżka stołowa gęstego miodu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- jedno jajko

Powyższe produkty wyrobić na jednolitą masę. Jeśli przy wyrabianiu byłaby zbyt sucha, można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 milimetrów. Przy pomocy foremek wyciąć pierniki. Wycięte pierniki ułożyć na blachę posmarowaną masłem w dość sporych odległościach, ponieważ ciasto wyrośnie. Piec w temperaturze 160 st. C od 8 do 10 minut.

Lukier: Sok z cytryny (lub wino) wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej gęstej masy. Następnie pędzelkiem nakładać na pierniki. Gdy lukier wyschnie, przełożyć pierniki do szczelnego pojemnika. By szybciej zmiękły, można do pojemnika dołożyć kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy.

Przepis na barszcz Sosnowskiego znajdziecie na następnej stronie!

Barszcz Sosnowskiego

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 seler
- 1 cebula
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- 7 (na szczęście) ziarenek ziela angielskiego
- 1 cytryna
- 2 - 3 listki laurowe
- sól, pieprz
- ok. 200 g fasoli

Dzień przed gotowaniem namoczyć fasolę. Będzie ją łatwiej ugotować. To z nią podamy barszcz! Z warzyw (poza burakami) przygotować wywar. Dodać do niego listki laurowe, czosnek i ziele angielskie. Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać wcześniej przygotowanym wywarem. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu. Wszystko przecedzić. Doprawić solą i pieprzem! Oraz wlać do barszczu ¼ szklanki soku z cytryny. Na talerz nałożyć po kilka, kilkanaście (wedle uznania) fasolek Jaś. Wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego!

Grzyby w cieście od Małgorzaty Steckiewicz

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Składniki:

- duże kapelusze najlepiej suszonych prawdziwych - sztuk tyle, ile mamy ochotę zjeść
- jajo
- szklanka mąki
- kropel kilka mleka i oleju

Grzyby moczymy w wodzie i zostawiamy na noc. Przed przygotowaniem gotujemy na małym gazie około 15 minut po zagotowaniu. Ciasto robimy jak na naleśniki, a potem dodajemy jeszcze odrobinę mąki, żeby było gęste. Reszta, jak na filmie, posolone i posypane pieprzem grzyby zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju (najlepiej rzepakowym). Smacznego!