Świetnie spisze się w roli przystawki, sycącego obiadu i… deseru. Sezon na kukurydzę w pełni! Smak jej słodkich, soczystych ziaren skusi każdego.

REKLAMA

Kukurydziana zupa krem

Na przystawkę polecamy aksamitną, lekko pikantną zupę-krem z kukurydzy. Smakuje nieziemsko i - uwaga - zaostrza apetyt!

Składniki: 2 duże kukurydze, 125 g serka ricotta, 1/3 kostki masła, 1 cebula, ząbek czosnku, łyżeczka ostrej papryki, 3-4 szklanki wody, sól, 2 łyżki oliwy;

Przygotowanie: Kukurydzę musimy przekroić w poprzek na pół. Z każdej połowy odcinamy ziarna. Nie wyrzucamy kolb - przydadzą się do wywaru. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy: posiekaną cebulę, czosnek, a następnie kolby kukurydzy - bez ziaren! Całość podsmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut, przewracając co jakiś czas kolby. Wsypujemy ziarna kukurydzy, paprykę i sól. Ponownie podsmażamy przez kilka minut. Dolewamy wodę i gotujemy - przez około 15 minut. Po odstawieniu z ognia wyrzucamy kolby. Do zupy dodajemy ricottę. Wszystko miksujemy w blenderze i przesiewamy przez sitko. Dzięki temu pozbędziemy się łusek. Dekorujemy oliwą i podajemy z bagietką.

Szaszłyk z kukurydzą

Sycące szaszłyki, w sam raz na obiad. Smak kukurydzy świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi i mięsem wieprzowym.

Składniki na 4 sztuki: 20 dag polędwicy wieprzowej, 2 kolby kukurydzy, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, cząber, lubczyk, 3 łyżki oleju;

Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami; mięso wkładamy do piekarnika, włączamy funkcję grilla, i pozostawiamy w nim aż nie zrobi się soczyste i podpieczone; kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie; gdy będzie gotowa, kroimy ją na kawałki i nabijamy na wykałaczki - na przemian z mięsem i pomidorkami.

Składniki:

Lody kukurydziane

Te lody potrafią zawrócić w głowie. Niebanalny, pyszny deser, któremu jednak trzeba poświecić trochę czasu. Ale efekt przerasta oczekiwania!

Składniki: Cztery kolby kukurydzy, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 szklanki śmietanki kremówki, filiżanka cukru pudru, 6 dużych żółtek, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny;

Przygotowanie:

Od kukurydzy odcinamy ziarna. Oddzielone już ziarna i kolby zalewamy mlekiem (1,5 szklanki), śmietanką kremówką (2 szklanki) i cukrem (pół szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i wyłączamy ogień. Taką miksturę zostawiamy na godzinę, żeby smaki mogły się przegryźć. Wyjmujemy kolby, a resztę miksujemy w blenderze i znów doprowadzamy do wrzenia.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy 6 żółtek, 1/4 szklanki cukru waniliowego i szczyptę soli. Do tej masy dolewamy chochelkę masy kukurydzianej i ciągle mieszamy. Potem tę masę wlewamy z powrotem do pozostałej masy kukurydzianej i gotujemy 10 minut żeby się zagęściło. Zdejmujemy z gazu i dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Na koniec całą masę przesiewamy przez sitko, żeby odsączyć od tego co się nie zmiksowało taką masę jak już się ochłodzi, wstawia się do zamrażalki na około 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co godzinę powinno się taką masę przemieszać żeby lody były gładkie.

(mal)