Sekrety świątecznej kuchni ujawnił nam znany krakowski restaurator – Jacek Łodziński. Prezenterzy porannych Faktów w RMF FM – Magdalena Wojtoń i Bogdan Zalewski – podpatrywali, jak się przygotowuje i piecze tradycyjną krakowską wielkanocną babę. Potem jej posmakowali. Palce lizać!

REKLAMA

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Nasi dziennikarze poznali przepis na pyszną krakowską babę wielkanocną

Oto przepis dla słuchaczy naszego radia i czytelników portalu rmf24.pl.

Baba Wielkanocna (drożdżowa) gości na krakowskich stołach od kilkuset lat jako królowa deserów. Jest "wilgotna", aromatyczna, z bakaliami. Może być podana: z miodem lipowym, z konfiturą z moreli lub z żurawiny, z powidłami śliwkowymi.

Krakowski restaurator Jacek Łodziński poleca średniowieczny przepis zmodyfikowany przez jego kuchmistrzynie:

SKŁADNIKI:

90 dag mąki

12 żółtek

1 szklanka cukru

1 kostka masła

15 dag drożdży babuni

3 cukry waniliowe
szczypta soli

0,5 litra mleka

rodzynki (2 duże garście)

skórka cytryny starta z 5-6 owoców

½ olejku arakowego

Grzejemy pomieszczenie, w którym wykonujemy babę. Nabieramy dobrej energii, żeby nasze baby wyrosły dorodne.

Przesiewamy mąkę do lekko ciepłej miski. Z 0,5 litra mleka odlewamy szklankę, podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i kruszymy drożdże. Posypujemy mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy nasze drożdże rosną, ucieramy 12 żółtek z resztką cukru na puszysty kogel mogel. Rozpuszczamy kostkę masła i podgrzewamy pozostałe mleko.

Jeżeli drożdże już wyrosły, do miski z mąką wlewamy ciepłe mleko oraz dorodny zaczyn drożdżowy, mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy nasz kogel mogel i z całym sercem wyrabiamy babę łącząc z rozpuszczonym masłem. Dodajemy rodzynki, olejek i skórkę z cytryny.

Wyrobione ciasto, tak by robiły się w nim pęcherzyki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy formę masłem. Pięknie wyrośnięte ciasto wkładamy do form. Po upieczeniu smarujemy białkiem dla uzyskania lśniącego koloru.

Rozgrzewamy piec i pieczemy w temp. 170 stopni, 20-25 min. Pamiętajmy, by nie przesuszyć babek. Mają być piękne, wyrośnięte, puszyste, a smakiem powinny łamać serce!