Noszenie maseczek, częste mycie rąk, weryfikacja paszportów covidowych, zachowanie 1,5-metrowej odległości pomiędzy uczestnikami imprez plenerowych, zakaz używania nadmuchowych suszarek do rąk - to niektóre z zaleceń Głównego Inspektoratu Sanitarnego dla organizatorów i uczestników sylwestrowych i noworocznych imprez.

REKLAMA

Zgodnie z wytycznymi GIS, organizator wydarzenia powinien wyznaczyć osobę, która zadba o zachowanie wszelkich ustalonych procedur przeciwepidemicznych i będzie w kontakcie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną przed, w trakcie i po imprezie.

Osoby, które będą miały bezpośredni kontakt z klientem, powinny mieć aktualny paszport covidowy (aktualny certyfikat szczepień, status ozdrowieńca nie starszy niż 180 dni).

Maseczki i środki do dezynfekcji

GIS wskazuje też na obowiązek noszenia maseczki przez wszystkich pracowników, częstej dezynfekcji dłoni, udostępnienia środków do dezynfekcji w ogólnodostępnych miejscach, toaletach, przy wejściu, wyjściu, a także pojemników na zużyte maseczki, jednorazowe rękawiczki, inne odpady - preferowane są kosze bezdotykowe.

Organizator zabawy powinien zadbać o weryfikację osób zaszczepionych i niezaszczepionych przeciwko Covid-19 poprzez skontrolowanie kodów QR przy wejściu na imprezę sylwestrową. Powinien też wymagać od osoby niezaszczepionej przeciw Covid-19 przedstawienia wyniku testu na koronawirusa, który ma nie więcej, niż 48 godzin od wejścia na teren imprezy.

Jeśli to możliwe, wykonawcy i artyści powinni w trakcie występów zachować odległość co najmniej 1,5 metra pomiędzy sobą. Wszystkie narzędzia służące do charakteryzacji - jeśli nie są jednorazowe - powinny być zdezynfekowane przed użyciem.

Wentylacja pomieszczeń i bezpieczna odległość

Podczas wejścia i wyjścia z budynku publiczności, pracownicy ochrony i bileterzy mają być wyposażeni w maseczki, środki do dezynfekcji rąk lub rękawiczki jednorazowe; ochrona powinna regularnie dezynfekować ręce. W kolejkach powinien być zachowany dystans co najmniej 1,5 m.

Obowiązkowa jest dezynfekcja dłoni przy wejściu do obiektu lub na teren imprezy. Preferowane są bilety elektroniczne.

Powinno się wietrzyć/wentylować pomieszczenia, a sprzątanie i dezynfekcja toalet powinna odbywać się minimum raz na godzinę. Używanie nadmuchowych suszarek do rąk jest zakazane.

Wind powinny używać tylko rodziny z małymi dziećmi, osoby z niepełnosprawnością, starsze, ciężarne. Posiłki serwowane dla obsługi i artystów mają być podawane z uwzględnieniem zasad reżimu restauracyjnego.

W trakcie imprez plenerowych obowiązuje zachowania co najmniej 1,5-metrowej odległości pomiędzy uczestnikami oraz zakrywania ust i nosa.