Staropolskie przepisy zdobyły ogromną popularność na największych na świecie Międzynarodowych Targach Książek Kucharskich w paryskim Luwrze. Na renomowanych targach "Cookbook Fair Paris 2013" w podziemiach Luwru staropolską kuchnię promuje kilka polskich wydawnictw, m.in. wydawnictwo Muzeum Pałacu w Wilanowie.

Francuscy smakosze zwariowali na punkcie polskiej kuchni sprzed wieków. Uważają, że odtwarzanie królewskich uczt w Pałacu w Wilanowie z tradycyjnymi daniami to genialny pomysł. Chcą podobną imprezę zorganizować we Francji - powiedział korespondentowi RMF FM Xavier Debeni francuski koneser kuchni. 

Kuchnia staropolska, jeżeli przyjmiemy, że to jest kuchnia pochodząca z epoki staropolskiej a nie z 19 wieku, czy nie z czasów Gierka, to przede wszystkim przyprawy egzotyczne. Szafran, pieprz, cukier jako przyprawa do mięs, cynamon, gałka muszkatołowa i bardzo dużo imbiru. Wszystko razem na różnych etapach. Czyli coś bardzo palącego, ale też sporo ziół, mnóstwo roślin zielnych - dodaje profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który przyjechał do Francji promować staropolską kuchnię.

Dużym zainteresowaniem ze strony Francuzów cieszą się  dania z ryb i dziczyzny z kwiatami rozmarynu, sandacz z sosem z trawy żubrowej i galareta z królika z różą i z migdałami. Francuzi docenili nie tylko nasz staropolski smak, ale również nasze książki kucharskie. Zakwalifikowały się one do finału konkursu "Gourmand World Cookbook Awards". Chodzi o "Kwiatową ucztę - jadalne kwiaty w 1000 przepisach" (wyd. Egros), "The Fine Polish Cuisine" (wyd. BOSZ) i "The Cookery of Lower Silesian Woodlands  (Oficyna Wydawnicza "W Kolorach Tęczy".)