Czujesz, że nie masz tyle energii co kiedyś, masz mniej poczucia satysfakcji i ogólne samopoczucie nie jest idealne? Zdarzają ci się czasem stany apatii, przygnębienia lub nawet lekko depresyjne? Może czasem myślisz, że „tak już jest”, że to kwestia wieku i że to już będą stałe elementy twojego życia? Objawy takie dotykają bardzo wielu osób. Mało kto jednak wpadnie na to, żeby zbadać sobie poziom B12.

Witamina ta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Bierze udział w bardzo wielu procesach. Oto najważniejsze z nich:

  • wspomaga wytwarzanie energii w komórkach, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu homocysteiny (aminokwas sprzyjający miażdżycy i szkodliwy dla serca),
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • poprawia apetyt i ułatwia metabolizm żelaza,
  • bierze udział w produkcji czerwonych krwinek,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
  • jest ważna dla utrzymania dobrej pamięci, koncentracji oraz zdolności poznawczych (uczenie się),
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

W pożywieniu jest jej ogólnie niewiele. Znaleźć ją można w produktach mięsnych, rybach, jajkach, mleku i jego przetworach. Mniejsze ilości występują w grzybach. W pokarmach roślinnych prawie jej nie ma.

B12 jest jednak wytwarzana w jelicie grubym przez bakterie jelitowe. Oczywiście pod warunkiem, że mamy zdrową i dobrze odżywioną florę bakteryjną, co u bardzo wielu osób pozostawia wiele do życzenia z powodu niewłaściwego odżywiania, stosowania antybiotyków i innych leków. Niestety, B12 wytworzona przez bakterie jelitowe i tak w większej części jest wydalana wraz z kałem.

 

 

Objawy niedoboru witaminy B12

Problem z witaminą B12 jest taki, że objawy jej niedoboru narastają bardzo powoli, niekiedy nawet przez kilka lat. Dlatego wiele osób po prostu się do nich przyzwyczaja i myśli, że to naturalna kolej rzeczy, że tak już mają albo tłumaczą to upływającym czasem. W niektórych przypadkach niedobory B12 są stwierdzane w bardzo późnym stadium, kiedy chory trafia do szpitala np. z niedowałdem kończyn. Wtedy wymagane jest podawanie tej witaminy w zastrzykach.

Jeżeli występują u ciebie niektóre z poniższych objawów, może to być powód do sprawdzenia, jaki masz poziom witaminy B12 i rozpoczęcia intensywnej suplementacji.

Łagodne objawy niedoboru B12 opisane są we wstępie. Przy większym niedoborze występują symptomy poważniejsze. Najczęściej występują te ze strony układu nerwowego:

  • mrowienie w rękach i nogach,
  • osłabienie wzroku,
  • zaburzenia równowagi i chodu,
  • utrata czucia głębokiego,
  • stany depresyjne,
  • ciągłe poczucie niepokoju,
  • zmiany osobowości, zachowania,
  • łagodne zaburzenia pamięci,
  • zaburzenia poznawcze (nawet do demencji).

Ale niedobór B12 może także wywołać:

  • chroniczne zmęczenie i brak siły,
  • bolesne zajady w kącikach ust,
  • osłabienie, niekiedy anemię,
  • utratę smaku i apetytu, chudnięcie.

Jeżeli zauważasz u siebie lub bliskich kilka z tych objawów - warto zbadać poziom witaminy B12.

Wbrew pozorom niedobory witaminy B12 nie dotyczą tylko wegan czy wegetarian. Z powodu "nowoczesnego" stylu odżywiania, są wręcz powszechne.

Kiedyś myślano, że suplementacja witaminy D jest potrzebna tylko małym dzieciom i w niektórych chorobach. Dziś już powszechnie wiadomo, że suplementować powinni ją wszyscy i to praktycznie codziennie. Podobnie jest z witaminą B12, choć wiedza o tym jest jeszcze znana bardzo wąskiemu gronu osób. Wiele ciekawych informacji o witaminie B12, D oraz innych znajdziesz w broszurce (kliknij na zdjęcie).

 



Zapotrzebowanie na B12

Według Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie witaminy B12, dla osób z prawidłowym poziomem B12, wynosi:

  • dla dzieci: 1 - 3 lata - 0,9 μg; 
  • 4 - 6 lat - 1,2 μg; 
  • 7 - 9 lat - 1,8 μg,
  • dla dzieci od 10. lat i młodzieży - od 1,8 do 2,4 μg,
  • dla dorosłych - 2,4 μg,
  • dla kobiet w ciąży - 2,6 μg,
  • dla kobiet karmiących - 2, 8 μg.

Osoby z niedoborem powinny przyjmować porcje określone przez lekarza, aż do wyrównania poziomu B12 we krwi.

 Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B12 występuje m.in.:

  • w okresach podwyższonej aktywności umysłowej (praca umysłowa, intensywne uczenie się, zwiększony stres, itp.),
  • w schorzeniach jelit (Whippla, zespół Zolingera-Ellisona),
  • przy nieprawidłowej florze jelitowej,
  • przy osłabionym trawieniu, np. u osób starszych,
  • przy zainfekowaniu pasożytami jelitowymi,
  • w zanikowym nieżycie błony śluzowej żołądka,
  • przy nadprodukcji soku żołądkowego (kwasu solnego),
  • przy niedoborze czynnika Castle’a,
  • przy stosowaniu niektórych leków.

Wydawać by się mogło, że spożycie kilku mikrogram witaminy B12 dziennie nie powinno być problemem, a jednak... wiele osób albo nie ma jej w diecie albo ma problemy z przyswajaniem.

 

Problemy z przyswajaniem B12

Wiele osób dba o odpowiednią ilość B12 w pożywieniu a także ją suplementuje. Jednakże, może to dawać fałszywe poczucie załatwienia sprawy. Dlaczego? Wchłanianie B12 z przewodu pokarmowego w dużym stopniu zależy od tego, czy przetrwa ona działanie soków żołądkowych. Żołądek wytwarza specjalny enzym, zwany czynnikiem Castle’a, który ma chronić witaminę B12 przed zniszczeniem kwasem. Jeżeli wytwarzanie tego enzymu jest prawidłowe, B12 zostanie przyswojona; jeżeli nie - nie będzie z niej pożytku.

To z tego powodu wielu producentów preparatów stosuje bardzo duże porcje B12, żeby choć trochę przetrwało niszczące działanie kwasu żołądkowego. I choć na wielu klientach duża porcja B12 w produkcie robi wrażenie i są w stanie zapłacić więcej "bo tu jest duża dawka", to nadal, mają ciągłe niedobory tej witaminy. Jednakże, mając odpowiednią wiedzę, można mieć więcej za mniej.

Jaką B12 wybrać?

Suplementacja witaminy B12 jest zapewne równie ważna co witaminą D. Jednakże, jak wynika z poprzedniego akapitu, można stosować przyjmowanie nawet bardzo dużych porcji B12 i nadal mieć jej niedobory. Oto na co należy zwrócić uwagę przy wyborze produktu z witaminą B12 aby przy minimalnym nakładzie środków uzyskać maksymalny efekt zdrowotny:

1 - Wybieraj produkt z bioprzyswajalną formą B12

Witaminę B12 nazywamy kobalaminą. Może mieć ona jednak różne formy, które są lepiej lub gorzej przyswajane przez nasz organizm. Dlatego wybierając produkt z B12 wybierajmy ten, który będzie miał ją w optymalnej formie metylokobalaminy lub hydroksykobalaminy.

2 - Omijaj żołądek i jelita

Już wiesz, że witamina B12 może nie przetrwać spotkania z sokami żołądkowymi. Dlatego zamiast produktu w tabletkach, płynach czy kapsułkach, które trafiają do żołądka, wybierz suplement diety w formie kropli lub tabletek do ssania, z którego B12 wchłonie się już w ustach.

3 - Znajdź witaminę B12 liposomalną

Witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie. Ściany komórek są zbudowane z lipidów, czyli tłuszczów. Dlatego B12 trudno przenikać przez takie błony. Jednakże, dzięki nowym technologiom, na rynku dostępne są produkty, w których witamina B12 ukryta jest w otoczce fosfolipidów. Często nazywana także witaminą B12 liposomalną. To sprawa, że z łatwością przenika przez błony śluzowe do krwi, a później do komórek.

 

Wybierając produkt z B12, użyj powyższej wiedzy, zamiast przepłacać za bardzo dużą porcję B12 i zastanawiać się, czy w ogóle przetrwa ona drogę przez żołądek. Wybierając odpowiedni produkt możesz przyjmować ok. 50 mcg B12 dziennie, zamiast 1000 mcg.

Idealnym produktem jest ten z metylokobalaminą lub hydroksykobalaminą połączoną z fosfolipidami i w formie kropli podjęzykowych, które wchłaniają się już w ustach. Dzięki temu mamy pewność, że witamina B12 wchłonie się do organizmu i uzyskamy jej odpowiednią porcję dzienną. Produktem spełniającym powyższe kryteria jest np. B12 Fosfolipidy Forte (więcej informacji - kliknij na zdjęcie). 


 

Suplementacja B12 może być bardzo przyjemna

Pijesz kawę aby mieć więcej energii? Pij więc kawę z witaminą B12! Jeżeli jesteś osobą ze zdrowym żołądkiem, co wskazuje, że wytwarzanie czynnika Caste'a jest sprawne, możesz dodatkowo spożywać B12 np. w pysznej kawie. Jest to świetny pomysł na współdziałanie pobudzającej i ułatwiającej koncentrację kofeiny z witaminą B12 dla metabolizmu energetycznego. Na rynku dostępna jest ReiChi Cafe. Jest to idealne połączenie goryczki kawy espresso, grzybka reishi, żeńszenia i guarany z łagodnością mleka kokosowego. Zawiera aromatyczne ekstrakty roślinne oraz witaminę B12 i magnez. Więcej informacji o ReiChi Cafe znajdziesz klikając na zdjęcie.