Owoc granatu od ponad tysiąca lat stosowany jest w medycynie. Teraz staje się coraz bardziej popularny także i w naszym kraju. Jest to najlepiej przebadany obecnie owoc, a badania naukowe potwierdzają, że substancje w nim zawarte są ważne dla zdrowia. Mogą nas ochronić przed atakami wolnych rodników, chorobami serca i układu krążenia, demencją, ostrymi stanami i reakcjami zapalnymi, a nawet przed chorobą nowotworową. Owoc granatu zawiera szczególnie dużą ilość bardzo silnych antyutleniaczy – polifenoli (tanina, flawonoidy).

Według tradycyjnej medycyny regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu polifenole z granatu działają przeciwko:

  • - arteriosklerozie,
  • - chorobom układu sercowo-naczyniowego,
  • - starzeniu się komórek,
  • - demencji, chorobie alzheimera,
  • - ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym,
  • - chorobom nowotworowym, zwłaszcza prostaty.

Owoc granatu jako super przeciwutleniacz

Do powstawania chorób serca, układu krążenia, nowotworów oraz przyspieszonego starzenia komórek w znacznym stopniu przyczynia się stres oksydacyjny. Jest on spowodowany agresywnym działaniem wolnych rodników tlenowych. Tlen jest niezbędny do życia, jednak ma też działanie niszczące - przekrój ziemniaka lub jabłko, a zobaczysz jak szybko tlen wpłynie na jego wygląd. Nie tylko jabłko czy nawet żelazo ulega korozji, takie procesy mogą zachodzić również w naszych komórkach i tkankach. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje zapobiegające temu zjawisku. Granat ma ich wiele i są one tak aktywne, że działają jako regulatory komórek (Jacob, 2008). 

Liczne badania kliniczne udowodniły, że polifenole z granatu stanowią silną ochronę "przeciwkorozyjną". Przeciwdziałają one bezpośrednio i pośrednio szkodom powodowanym w komórkach przez wolne rodniki.

Owoc granatu kryjący bogactwo aktywnych polifenoli jest sam w sobie naturalnym sposobem na ochronę ciała przed niszczącymi wolnymi rodnikami. Wiele badań (w tym Seeram et al., 2008) udowodniają, że sok z owocu granatu aż w siedmiu procedurach testowych zostawił daleko w tyle cenione źródła silnych przeciwutleniaczy takich jak: czerwone wino, soki z jagód, acai czy żurawiny. Okazało się, że sok z granatu ma 3-4 razy większą siłę przeciwutleniającą niż czerwone wino czy zielona herbata (Gil et al., 2000).

Przełomem zaś okazało się odkrycie niemieckich lekarzy, Karla i Ludwiga Jacob'ów, którzy poddali sok z granatu żywej fermentacji. Spowodowało to, że ilość bioaktywnych i łatwoprzyswajalnych polifenoli w takim koncentracie z granatu osiąga ilość nawet 75 krotnie większą niż sok świeżo wyciśnięty (ok. 500 mmol/l TEAC).



Ta szczególna technologia została użyta przez firmę Dr. Jacob's do wytwarzania szczególnych produktów z przefermentowanym sokiem z granatu. Więcej o nich można przeczytać pod tym linkiem: https://www.drjacobs.pl/produkty-z-granatu.

Granat hamuje stany zapalne

Różne chroniczne choroby zapalne, jak np. schorzenia reumatyczne, są zawsze związane z działaniem wolnych rodników tlenowych. Także w samych procesach zapalnych powstają ich duże ilości, co jeszcze bardziej zaostrza chorobę. Polifenole z granatu nie tylko mogą eliminować z organizmu wolne rodniki, ale również złagodzić procesy zapalne (w wielu badaniach udowodniono hamowanie przez polifenole czynników COX-2, TNFalpha, NFkappaB). Badania potwierdzają, że polifenole z granatu mogą zahamować niszczenie chrząstek stawowych powodowane stanami zapalnymi w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów (Ahmed et al., 2005, Shuklaet al., 2008 a i b). Ich wpływ nie pozostaje bez znaczenia dla poprawy jakości życia chorych oraz znacznego zniesienia dolegliwości bólowych.

Jednakże przeciwzapalne działanie polifenoli przynosi poprawę nie tylko w chorobach przewlekłych. Także w ostrych stanach zapalnych jak infekcje grypowe oraz ich powikłania: zapalenie płuc, zapalenie mięśnia sercowego. Dzieje się tak zapewne dlatego, że polifenole mają zdolność normalizowania reakcji zapalnych i zapobiegają powstawaniu tzw. burzy cytokinowej (nadmierna i niekontrolowana reakcja zapalna).

Zdrowe naczynia, zdrowe serce

W licznych badaniach zostało bezsprzecznie udowodnione, że polifenole granatu wykazują wielostronne działanie ochronne na naczynia krwionośne (Jacob, 2007a). U pacjentów z chorobą wieńcową powodują one znaczącą poprawę ukrwienia mięśnia sercowego i o połowę zmniejszają częstość zapadania na dławicę piersiową (Summer et. al., 2005). Badania przeprowadzone na pacjentach ze zwężoną tętnicą szyjną potwierdziły, że po roku spożywania soku z granatów złogi w tętnicy szyjnej pomniejszyły się o 35% (Aviram et al., 2004). Jednocześnie stwierdzono złagodzenie objawów nadciśnienia krwi i utleniania cholesterolu LDL - dwóch niebezpiecznych wskaźników ryzyka miażdżycy.

Badania kliniczne z chorymi na cukrzycę przyjmującymi preparaty z granatu wykazują obniżenie poziomu cholesterolu oraz znaczną poprawę stan naczyń krwionośnych (Rosenblat et al., 2006; Esmailzadeh et al., 2006).  Dobroczynny wpływ soku z granatów na stan naczyń krwionośnych przynosi także poprawę u pacjentów z problemami z erekcją (Forest et al., 2007).

Sprawny mózg i układ nerwowy

Przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości substancji czynnych z granatu mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu (Jung et al., 2006). Naukowcy z nadzieją patrzą na zastosowanie polifenoli z granatu w stwardnieniu rozsianym i chorobie Parkinsona, gdyż działają one hamująco na demencję uwarunkowaną naczyniowo. Podobny efekt hamujący zauważono także u pacjentów z chorobą Alzheimera (Hartmann et al., 2006). Aktywne substancje soku z granatu redukują uszkodzenia mózgu spowodowane niedotlenieniem poudarowym (Loren et al., 2005).

Owoc granatu hamuje raka prostaty

Granat jest owocem, którego korzystne działanie w zapobieganiu i hamowaniu raka prostaty zostało potwierdzone licznymi badaniami. Potwierdza to także praktyka, gdyż preparaty z tego owocu dają wymierne wyniki u osób z chorobą nowotworową prostaty. Nawet u pacjentów, u których po operacji lub naświetlaniach choroba nadal postępuje, przyjmowanie preparatów z granatu stabilizuje wartość PSA lub nawet ją obniża (Pantuck et al., 2006).

Szczególną uwagę i zainteresowanie wzbudziły wyniki badań Pallera (et al., 2011), które dowodziły antyrakowego działania antyoksydantów z granatu. W podwójnej ślepej próbie oraz badaniach wyrywkowych obserwowano 104 pacjentów z rakiem prostaty (o wyniku 7 w skali Gleasona) po nieudanej terapii podstawowej (PSA-Rezidiv). Podawano im ekstrakt z granatu i monitorowano okres podwojenia wartości PSA (im wolniej rośnie wartość PSA, specyficznego antygenu prostaty, który jest najważniejszym czynnikiem w przebiegu raka prostaty, tym lepsze są rokowania długości życia pacjenta). Poprzez codzienne przyjmowanie ekstraktu z granatu przez pół roku, czas podwojenia się wartości PSA wydłużył się z oczekiwanych 11,9 do 18,5 miesięcy. U połowy uczestniczących w badaniach pacjentów ten okres, w porównaniu do wartości wyjściowej na początku badań, uległ wręcz podwojeniu. Podobne wyniki uzyskał Pantuck (et al., 2009) - w swoich studiach uzyskał wydłużenie czasu podwojenia się wartości PSA z przeciętnego czasu 15,4 do 60 miesięcy. Średnio szybkość wzrostu wskaźnika spadła o 60%. W sześcioletnich badaniach przeprowadzonych przy udziale "National Cancer Institute" (USA) wzrost PSA (podwojenie) wydłużył się średnio aż czterokrotnie.

Jedno z ciekawszych badań przeprowadzonych przez dr. n. med. L. M. Jacob’a i prof. K.F. Klipel’a zostało opublikowane także w polskim "Przeglądzie Urologicznym" 2009/10/5 (57). Można znaleźć je pod tym linkiem: http://przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1648.

W Polsce opublikowana została także książka  dr. n. med. L. M. Jacob'a "Rak prostaty? Jak możesz sobie pomóc", w której poruszony jest także temat wpływu przefermentowanego soku z granatu.


Uznano, że przyjmowanie w trakcie leczenia suplementów diety zawierających polifenole z granatu wspomaga działanie tradycyjnych metod leczenia. Udowodniono (Hong et al., 2008), że owoc granatu działa przeciwko szkodliwym reakcjom powodowanym przez komórki raka prostaty i może stanowić istotne uzupełnienie blokady hormonalnej organizmu. Ponadto prawdopodobnym jest,

że dzięki swemu silnemu działaniu antyoksydacyjnemu polifenole z granatu mogą zwiększyć skuteczność chemioterapii i naświetlania oraz zmniejszać ich skutki uboczne. Podobne pozytywne rezultaty zaobserwowano także przy innych chorobach nowotworowych piersi (Kim et al., 2002), płuc, jelita i prostaty (Albrecht et al., 2004; Lansky et al., 2005a i b) jak również przy białaczce

(Kawai i Lansky, 2004; Jacob, 2007b).

Jaki produkt z granatem wybrać?

 Ważnym jest aby stosować nie zwykły sok z granatu (wiele soków dostępnych na rynku jest rozcieńczane tańszymi sokami z porzeczki lub wiśni), lecz przefermentowane koncentraty z soku granatu. Proces fermentacji bakteryjnej powoduje uwolnienie aktywnych polifenoli i znacząco zwiększa ich bioprzyswajalność. Produkty z takim przefermentowanym koncentratem soku z granatu są dostępne także w Polsce. Można znaleźć je na np. stronie www.drjacobs.pl.