Alergie to problem narastający w tempie lawinowym. Jeszcze 30 lat temu znało się pojedyncze osoby z alergią wśród rodziny lub znajomych. Dziś... zna się pojedyncze osoby bez alergii. Według badań TNS OBOP, aż 30% polskich rodzin boryka się z astmą lub innymi schorzeniami alergicznymi. Przybywa też osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego – jelitem drażliwym, nieszczelnym , nietolerancjami pokarmowymi. Jednakże, w wielu przypadkach, pomimo podjętego leczenia, nie widać poprawy. Dzieje się tak, ponieważ często alergia to błędna diagnoza – prawdziwą przyczyną problemów jest nietolerancja histaminy.

Co to jest histamina?

Histamina to substancja wytwarzana przez nasz organizm, która jest potrzebna w niewielkich ilościach. Bierze ona udział m.in.: w gojeniu ran, wydzielaniu soku żołądkowego, regulacji napięcia mięśni gładkich. Współdziała także z niektórymi hormonami. Ma też inną właściwość - odpowiada za powstawanie objawów reakcji alergicznych, ostrzegających nas o "zagrożeniu". Można powiedzieć, że jest to "dobra"  histamina.

Jednakże, histamina występuje także w żywności, gdzie powstaje pod wpływem działania bakterii. Jeżeli taka histamina dostanie się do naszego organizmu wraz z pokarmem, może ona powodować szkodliwe działania, np.: reakcje zapalne, uczuleniowe, a nawet zatrucia.

W czym może być histamina

Znajdziemy ją w rybach, owocach morza, peklowanym mięsie, różnych alkoholach, kiszonkach, serach dojrzewających, wyrobach wędzonych lub marynowanych, czerwonym winie. Słowem, wszędzie tam, gdzie w procesie wytwarzania danego produktu spożywczego używane są bakterie lub w żywności szybko psującej się pod wpływem działania bakterii. Górną dopuszczalną granicą zawartości histaminy w żywności jest 200 mg/kg produktu. Ilości powyżej takiego stężenia mogą wywoływać już silniejsze reakcje, a w niektórych przypadkach być niebezpieczne dla zdrowia. Dużo histaminy jest w pokarmach nieświeżych, np.: nieświeżej rybie jest jej aż ok. 1300 mg/kg - to właśnie histamina nadaje jej ostry zapach.

Jednakże, niektóre dodatki do żywności mogą powodować nadmierne uwalnianie histaminy w organizmie. Do najczęściej spotykanych w żywności należą np. glutaminiany i siarczyny. Reakcję taką mogą wywołać także owoce cytrusowe.

Czym jest nietolerancja histaminy?

U osoby zdrowej histamina, która dostaje się do organizmu z pokarmem, jest unieszkodliwiana (rozkładana) w jelitach przez enzym diaminooksydazy (DAO). Jeżeli wytwarzanie DAO przez organizm jest odpowiednie, spożycie pokarmów z niewielką ilością histaminy nie szkodzi. Jednakże, u niektórych osób wydzielanie DAO jest zbyt małe lub w ogóle nie występuje. Może być ono także osłabione poprzez spożywanie nadmiernych ilości alkoholu i kakao (ciemnej czekolady). Jeżeli DAO nie rozkłada histaminy w należyty sposób, w organizmie zwiększa się jej ilość, co wywołuje objawy podobne jak przy reakcji alergicznej. 

Nietolerancja histaminy to nie alergia, to po prostu nadmiar histaminy w organizmie. Ale objawy tego nadmiaru do złudzenia przypominają objawy alergiczne gdyż, zarówno w nietolerancji histaminy jak i przy reakcji alergicznej, końcowe objawy są wywoływane przez histaminę. 

Różnica pomiędzy alergią i nietolerancją histaminy

Różnica polega ona na tym, że przy nietolerancji histaminy objawy występują po spożyciu pokarmu zawierającego histaminę. Przy alergii - po spożyciu pokarmu, na który jesteśmy uczuleni.  Przykładowo: przy nietolerancji histaminy objawy wystąpią po zjedzeniu nawet lekko nieświeżej ryby, co może doprowadzić nas do wniosku, że mamy uczulenie na rybę. Ale po zjedzeniu bardzo świeżej ryby, objawy takie nie wystąpią. W przypadku uczulenia - wystąpią po każdorazowym spożyciu ryby. Przy nietolerancji objawy są spowodowane wyłącznie nadmierną ilością histaminy w organizmie, a przy alergii nadmiar histaminy jest wytwarzany przez organizm jako odpowiedź na działanie pokarmu uczulającego.

Objawy nietolerancji histaminy są tak podobne do reakcji alergicznych, że jest ona nagminnie mylona z alergią pokarmową. Do najbardziej typowych należą: swędzenie lub zaczerwienienie skóry (najczęściej twarzy i szyi), objawy astmatyczne (skurcz mięśni gładkich oskrzeli, zwiększone wydzielanie śluzu), kichanie, katar, zaczerwienienie, świąd i obrzęk oczu, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki i podrażnienia błony śluzowej jelita cienkiego. Po spożyciu pokarmu z ilością histaminy powyżej 200 mg/kg, u osób z nietolerancją, mogą wystąpić: zaburzenia oddychania, spadek ciśnienia krwi, a nawet zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Zła diagnoza powoduje nieskuteczność ewentualnego leczenia - latami możemy leczyć się na alergię, której nie mamy, i cierpieć z powodu nietolerancji histaminy. Określenie, czy przyczyną objawów jest alergia pokarmowa czy nietolerancja histaminy ma podstawowe znaczenie przy wyborze metody leczenia.

Czy mam nietolerancję histaminy?

Jeżeli po spożyciu wymienionych wcześniej pokarmów zawierających histaminę występują u ciebie wspomniane objawy nietolerancji histaminy, warto skorzystać z porady fachowca. Jeżeli testy alergiczne są ujemne, a objawy uczuleniowe nadal występują, doświadczony lekarz szybko zorientuje się, że ma do czynienia z nietolerancją histaminy.

Na szybko możesz wykonać test zdrowia, który uwzględnia problem nietolerancji histaminy - link do niego znajdziesz na końcu artykułu.

Produkty przeciw nietolerancji histaminy

Temat jest dosyć mało znany i dlatego też w Polsce rynek oferuje niewiele produktów, które mogą przynieść ulgę lub pomóc osobom cierpiącym na nietolerancję histaminy. Zarówno przy nietolerancji histaminy, jak i innych kłopotach trawiennych, jak jelito nieszczelne czy drażliwe, zastosować można dwa sprawdzone produkty.

Pierwszy z nich to Ahista. To produkt stworzony właśnie dla osób z nietolerancją histaminy. Zawiera składniki dla sprawnego trawienia oraz hamowania niekorzystnego działania tej substancji. Są to m.in. witamina B6 i miedź, które wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz biorą udział w tworzeniu diaminooksydazy (DAO), enzymu rozkładającego histaminę. Ahista zawiera także diatomitową ziemię okrzemkową, która ma działanie detoksykacyjne i oczyszczające jelita. Więcej informacji o tym produkcie znajdziesz klikając na zdjęcie.

Drugim produktem jest Regenerat imun. Jest to produkt do pielęgnacji jelit o szerszym działaniu - odżywia i regeneruje błonę śluzową jelit. Polecany jest nie tylko przy nietolerancji histaminy ale także dla osób z jelitem drażliwym, nieszczelnym, przy nietolerancjach pokarmowych, po antybiotykoterapii a także dla osób z osłabionym wchłanianiem. Nietolerancje pokarmowe, w tym nietolerancja histaminy, mocno nadwyrężają jelito, dlatego warto wspomóc błonę śluzową jelit za pomocą odpowiednio dobranych składników, które odżywiają, regenerują oraz wzmacniają błonę śluzową jelit. Pełny opis produktu Regenerat imun - kliknij na zdjęcie.

Wykonaj test zdrowia i sprawdź czy masz nietolerancję histaminy

Osobom zainteresowanym tematem polecamy wykonanie Testu Zdrowia. To bardzo ciekawa i pomocna aplikacja, dzięki której możemy sprawdzić, jak nasz styl życia i odżywiania wpływa na zdrowie, poznać nasze indywidualne zalecenia zdrowotne oraz sugestie, co do ewentualnego wzbogacenia naszej diety w odpowiednie składniki. Test składa się z pięciu części, z których ostatnia jest poświęcona jest właśnie nietolerancji histaminy. Test zajmuje ok. 10 minut. Kliknij na zdjęcie i wypełnij test.