W grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje – mówi Anna Grzechowiak, dietetyk. „Najcenniejsze potrawy z grzybów to są te, gdzie mamy grzyby duszone, gotowane. Unikajmy smażonych” – poleca. I dodaje – nie jedzmy grzybów, których nie znamy.

REKLAMA

OTO GRZYBY TRUJĄCE - ZOBACZ JAK WYGLĄDAJĄ

GRZYBY JADALNE - ZOBACZ, KTÓRE MOŻESZ ZBIERAĆ

GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE - DOWIEDZ SIĘ JAK ODRÓŻNIAĆ [ZDJĘCIA]

Aneta Łuczkowska: Po co jeść grzyby? Mają jakieś właściwości?

Anna Grzechowiak: Do niedawna mówiło się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, że nie powinniśmy ich jeść, bo mogą być rakotwórcze, kumulować w sobie toksyny. Jest to oczywista bzdura, dlatego że grzyby są produktami dla nas bardzo cennymi.

Co jest takiego cennego w grzybach?

Zawierają dużo cennych składników, które bardzo rzadko już występują w produktach, które możemy dostać w sklepach. Między innymi cenne mikro-, makroelementy. Mało kto wie, że w grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje. Również witaminy z grupy B, witamina D, C, której jest bardzo dużo i ważne jest to, że nie niszczy się w czasie obróbki cieplnej. Także białka występują w grzybach i to w ilości większej niż w zwykłych warzywach.

Boczniak może zastąpić schabowego?

Na pewno. Szczególnie, że nie będzie zawierał tłuszczy nasyconych. Pomoże nam schudnąć. Ma bardzo dużo błonnika w sobie, czyli poruszy nasz ruch robaczkowy jelit, działa przeciw zaparciom.

Czyli nie powinniśmy rezygnować z jedzenia grzybów, bo one szkodzą?

Absolutnie nie. Ważne jedynie jest to, żeby grzyb był grzybem jadalnym. Na to musimy zwracać szczególną uwagę. Czyli nie eksperymentujemy, nie jemy grzybów, których nie znamy, ufajmy specjalistom, jeżeli mamy wątpliwości, albo zbierajmy tylko te, co do których jesteśmy w stu procentach pewni.

Które grzyby są najbardziej cenne z punktu widzenia naszego zdrowia?

Wszystkie, ale w medycynie ludowej bardzo ceni się przede wszystkim te szlachetne jak borowiki na przykład.

A pieczarki? Bo niedawno się mówiło, że pieczarka to taki pusty produkt.

Również, tylko zwracajmy uwagę na to, z jakich hodowli pieczarki pochodzą, gdyż produkcja pieczarek ma również swoje znaczenie.

Co zrobić z grzybem, żeby on był po pierwsze smaczny, po drugie zdrowy?

Najcenniejsze potrawy z grzybów to są te, gdzie mamy grzyby duszone, gotowane. Unikajmy smażonych. Jeżeli już smażymy, to na dobrych tłuszczach, żadne jakieś tłuszcze rafinowane czy margaryny utwardzone. Najlepiej smakują grzyby na maśle klarowanym lub na oliwie z oliwek. Co ważne, nie przechowujmy długo dań z grzybami, gdyż szybko się psują.

A grzyby marynowane?

Na dobrym occie. Polecam ocet jabłkowy, ocet winny. Wówczas też dodają aromatu i smaku potrawom.

(mpw)