Regularne jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza groźbę niektórych chorób nowotworowych - stwierdzili australijscy naukowcy. Jedna pomarańcza dziennie to gwarancja lepszego zdrowia - zalecają badacze.

REKLAMA

W raporcie rządowej organizacji CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) dowiedziono, iż jedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50% zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy ustnej. Podobnie zresztą jedna pomarańcza dziennie może o 19% zmniejszyć ryzyko udaru.

Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy organizmu, tym samym zwiększając szanse skutecznego zwalczenia chorób, w tym także nowotworowych - wynika z raportu CSIRO. Autorzy opracowania twierdzą też, że mają niezbite dowody, iż regularne spożywanie owoców cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy a także może pomóc w walce z otyłością.

20:50