Wszystkie tajemnice sławnego pleśniejącego sera Camembert zostały odkryte dzięki specjalnej, bardzo skomplikowanej symulacji komputerowej. Stworzyli ją francuscy specjaliści z renomowanego Państwowego Instytutu Poszukiwań Agronomicznych (INRA). Umożliwić ma ona producentom m.in. modyfikacje zapachu tego sera, który często odstrasza zagranicznych klientów.

Twórcy wirtualnego Camemberta, który powoli pleśnieje na ekranach komputerów, zapewniają, że wzięli pod uwagę tysiące rożnego typu uwarunkowań. Opublikowali rezultaty tych badań w specjalistycznym kanadyjskim piśmie „Journal of Food Engineering”. Dzięki temu francuscy producenci będą mogli do woli zmieniać właściwości prawdziwych serów bez stosowania jakichkolwiek substancji chemicznych.

Niezwykle precyzyjna symulacja komputerowa pozwala ustalić, jak na przykład lekka modyfikacja temperatury, wilgotności powietrza czy oświetlenia w piwnicach, w których pleśnieją sery, może wpłynąć na zmianę ich zapachu, smaku i konsystencji.