Skrobia zwiększa ryzyko nawrotów raka piersi

Niedziela, 11 grudnia 2011 (14:36)

Płatki kukurydziane, jasny pieczywo czy ziemniaki - te popularne składniki naszej diety mogą okazać się śmiertelnie groźne. Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowodzi, że węglowodany złożone, głównie skrobia, zwiększają ryzyko nawrotów raka piersi.

Badacze z uniwersytetów w Kalifornii i San Diego przeprowadzili eksperyment na próbie ponad 2,5 tys. kobiet, które już raz pokonały nowotwór. Okazało się, że wysoka zawartość skrobi w spożywanych pokarmach zwiększa ryzyko wytwarzania przez organizm komórek rakowych. Winowajcą jest wysoki poziom insuliny, który stymuluje ten proces.

Naukowcy podkreślają, że muszą przeprowadzić jeszcze wiele badań, zanim ostatecznie stwierdzą, iż kobiety, które przeszły raka nie powinny w ogóle jeść np. ziemniaków. Jednak już teraz wskazują, że bezpiecznym rozwiązaniem na dostarczenie organizmowi węglowodanów, bardzo istotnych w pracy organizmu, są produkty pełnozbożowe.

Dobra dieta to niestety tylko jeden z elementów, który zmniejsza ryzyko ponownego zachowania. Wiek i uwarunkowania genetyczne pozostają najważniejszymi czynnikami, które zwiększają możliwość zachorowania.

Daily Mail

Artykuł pochodzi z kategorii: Nauka