Miłośnicy piwa mają powody do zadowolenia. Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że złocisty trunek ma działanie korzystne dla zdrowia, pomaga zapobiegać osteoporozie. Naukowcy z University of California w Davis podkreślają jednak, że ważny jest umiar. Choć krzem zawarty w piwie wzmacnia nasze kości i zwiększa ich gęstość, to jednak nadmierne spożycie napojów alkoholowych ma działanie dokładnie odwrotne i szkodzi zdrowiu.

Wyniki badań, opublikowanych na łamach czasopisma "Journal of the Science of Food and Agriculture", wskazują na to, że zależnie od rodzaju piwa, zawartość krzemu się zmienia w granicach od 6 do 56 miligramów na litr. Jasne piwa zwykle mają go więcej niż ciemne. Tymczasem przeciętna dieta dostarcza nam dziennie od 20 do 50 miligramów krzemu. Co istotne, piwo zawiera go w postaci kwasu ortokrzemowego, o którym wiadomo, że jest dla organizmu łatwo przyswajalny.