Jedz orzechy, będziesz zdrowszy. Najnowsza publikacja naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii potwierdza, że jedzenie orzechów obniża poziom cholesterolu. To zaś - jak wiadomo - dobrze wpływa na nasz układ krwionośny. Co ciekawe, korzystne efekty na tym się nie kończą.

Co ciekawe, właściwie wszystko jedno, jakie orzechy jemy, włoskie, laskowe, czy ziemne. Jeśli tylko nie są przesadnie doprawione, mają podobnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Analiza wyników 25 testów prowadzonych w 7-miu krajach, w których ochotnicy spożywali około 70 gramów orzechów dziennie pokazała spadek całkowitego poziomu cholesterolu o 5 do 10 procent. W przypadku "złego" cholesterolu spadek bywał nawet większy.

Jak donosi czasopismo " American Medical Association's Archives of Internal Medicine", największą korzyść odnoszą osoby z wyższym poziomem cholesterolu, które na co dzień nie przestrzegają diety. Okazuje się niestety, że nadwaga wyraźnie osłabia ten efekt. Są jeszcze dwie inne dobre wiadomości, orzechy pomagają zapobiegać cukrzycy typu drugiego i - uwaga - mimo dużej zawartości tłuszczu, w rozsądnych ilościach wcale nas nie tuczą. Nic tylko łapać i... chrupać.