Naukowcy z Uniwersytetu w Saint Louis mają prosty pomysł, jak zwiekszyć skuteczność szczepionek przeciwko grypie sezonowej. Ich zdaniem, przy jej wytwarzaniu należy użyć białek obu podtypów wirusa typu B, zamiast jednego, jak do tej pory. Doniesienia na ten temat ukazały się na łamach czasopisma "Vaccine".

Naukowcy każdego roku próbują przewidzieć, jakiego typu wirusy grypy będą najgroźniejsze kolejnej jesieni. Zwyczajowo szczepionka zawiera dwa podtypy wirusów groźniejszej dla nas grypy typu A i jeden podtyp grypy B. Jeśli składnik szczepionki odpowiadający grypie B okaże się błędny, preparat jest mniej skuteczny. Naukowcy z Center for Vaccine Development Uniwersytetu w Saint Louis postanowili sprawdzić, co stanie się, gdy do szczepionki dodane zostaną białka drugiego podtypu grypy B. Badaniach na zwierzętach, dokładnie fretkach pokazały, że znacząco zwiększa to skuteczność preparatu i chroni przed niespodziankami. W ciagu minionych 10 lat aż 5 razy podtyp wirusa grypy B został wybrany błędnie, najwyższy czas zmienić tę praktykę, by liczyć przy tworzeniu szczepionki na coś więcej, niż ślepy los.