Oleje spożywcze, zwłaszcza te tłoczone na zimno, nierafinowane, mają korzystny wpływ na zdrowie. Są źródłem cennych substancji odżywczych, które wspierają naturalne funkcjonowanie organizmu. Wprowadź je na stałe do swojej kuchni – nie tylko, by poprawić smak przygotowywanych dań, ale przede wszystkim, by uzupełnić dietę o cenne składniki i zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron o zielonkawym lub złoto-zielonym kolorze, dzięki zawartości polifenoli (katechiny, procyjanidyny oraz kwasy fenolowe), ma działanie antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki i wspomaga organizm w zapobieganiu skutkom ich szkodliwej działalności, pomaga w uniknięciu stresy oksydacyjnego. W pestkach, z których tłoczy się olej, znajdują się także wartościowe lipidy, węglowodany i białka.

90% tłuszczu w oleju z pestek winogron stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Ma to istotne znaczenie dla zachowania właściwego profilu cholesterolu w organizmie. Innymi słowy - olej z pestek winogron wspomaga obniżanie cholesterolu LDL (zwanego "złym") i jednocześnie sprzyja podwyższaniu cholesterolu HDL (zwanego "dobrym").

Olej lniany

Olej lniany tłoczony na zimno z nasion lnu jest wartościowym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3. W prawidłowo zbilansowanej diecie proporcja omega-6 do omega-3 powinna wynosić 3:1. Przeciętny dorosły człowiek spożywa około piętnastokrotnie więcej kwasów tłuszczowych tej pierwszej grupy, co zaburza wspominaną proporcję. Warto więc sięgnąć po olej lniany, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwas omega-3.

Dzięki zawartości tokoferoli i fitosteroli olej lniany działa antyoksydacyjnie. Wspomaga organizm w zapobieganiu rozwoju stresu oksydacyjnego i sprzyja zachowaniu właściwego profilu cholesterolu we krwi.

Olej konopny

Nie bez powodu olej konopny (spożywczy) nazywany jest skarbem północy. Jest jednym z najzdrowszych olejów. Jest to zasługą proporcji zawartych w nim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-6 i omega-3, która wynosi 3:1. 

Powszechnie za najcenniejsze źródło kwasów omega-3 uznaje się ryby, tymczasem wartościowych ich źródłem jest też właśnie olej konopny. W odróżnieniu jednak od NNKT zwierzęcego pochodzenia ten wytłoczony na zimno z nasion konopi włóknistych (Cannabis sativa) jest wchłaniany natychmiast do wątroby, aby zawarte w nim składniki odżywcze udostępnić organizmowi. 

Olej konopny ma zielono-brunatny kolor i orzechowy smak. Dzięki temu doskonale komponuje się z sałatami, deserami i koktajlami. Jest też popularną bazą suplementów diety. W zależności od kompozycji składników możesz spodziewać się innego efektu:

  • z melisą wspomaga relaksację i odprężenie,
  • z jeżówką wspomaga odporność,
  • z rumiankiem wspomaga dobre samopoczucie.

Oliwa z oliwek

Choć oliwa z oliwek kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską, to obecnie wzbogaca dania także w innych regionach świata, w tym w Polsce. Nic w tym dziwnego. Oliwa z oliwek zawiera cenne substancje biologicznie aktywne, które wspierają naturalne funkcjonowanie organizmu. Mowa tu o tokoferolach, beta-karotenie, związkach fenolowych, sterolach i skwalenie. Znane są one z antyoksydacyjnych właściwości. Oznacza to, że wspierają organizm w przeciwdziałaniu szkodliwemu wpływowi wolnych rodników. Są również pomocne w zapobieganiu wystąpieniu stresu oksydacyjnego.