Dieta wegetariańska ma związek z niższym ciśnieniem krwi i dlatego może być wykorzystywana jako element terapii u osób z nadciśnieniem tętniczym - wynika z badań, które publikuje pismo "JAMA Internal Medicine".

Naukowcy z Narodowego Centrum Mózgu i Układu Krążenia w Osace w Japonii doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników siedmiu badań klinicznych (tj. spełniających najwyższe standardy badań naukowych w medycynie) oraz 32 badań tzw. obserwacyjnych. Łącznie udział w nich wzięło blisko 22 tys. osób (311 w badaniach klinicznych i 21 tys. 604 osoby w badaniach obserwacyjnych).

W badaniach klinicznych stosowanie diety wegetariańskiej wiązało się z redukcją ciśnienia tętniczego - średnio o 4,8 mm Hg (słupa rtęci) ciśnienia skurczowego i o 2,2 mm Hg ciśnienia rozkurczowego - w porównaniu do diety zawierającej mięso.

W badaniach obserwacyjnych osoby będące na diecie wegetariańskiej miały niższe skurczowe ciśnienie krwi średnio o 6,9 mm Hg oraz niższe rozkurczowe ciśnienie krwi średnio o 4,7 mm Hg w porównaniu z tymi, które jadły też mięso.

Zdaniem autorów pracy wyniki ich analizy oznaczają, że dieta wegetariańska może być wykorzystywana jako niefarmakologiczny sposób redukowania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym lub nim zagrożonych.

Potrzebne są jednak dalsze badania, które wyjaśnią m.in., jaki rodzaj diety wegetariańskiej najskuteczniej obniża ciśnienie krwi, zaznaczają naukowcy.

 (j.)