Cypryjskie wino, czyli pochodzenie trunku Dionizosa

Sobota, 14 maja 2005 (21:48)

Śródziemnomorskie wino pochodzi z Cypru – do takiego wniosku doszła Włoszka Maria Belgiorno, która prowadziła badania archeologiczne na wyspie. Według pani archeolog, cypryjskie wino produkowano już sześć tysięcy lat temu.

Wykopaliska, prowadzone na południu wyspy, pozwoliły badaczom dojść do wniosku, że spośród krajów regionu śródziemnomorskiego, właśnie Cypr był pierwszym miejscem, gdzie rozpoczęto produkcję trunku. Podczas prac udało się odnaleźć dzbany i nasiona winogron, potwierdzające tę tezę.

Dotychczas za prekursorów produkcji wina w tym regionie uważano Turków i Syryjczyków. Jednak twórcami trunku są Chińczycy, którzy napój Dionizosa wytwarzali już ponad dziewięć tysięcy lat temu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Nauka

AFP