Pasztet z soczewicy czy bezglutenowa pizza kalafiorowa z warzywami – to przykłady autorskich przepisów na wegetariańskie dania przygotowywanych przez uczniów ostatnich klas szkół podstawowych i gimnazjalistów. 14 zespołów z województwa łódzkiego zmierzyło się w konkursie kulinarnym: „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”.

REKLAMA

Nasz pasztet z soczewicy będzie podawany razem z żurawiną, marchewką, korzeniem pietruszki i orzechami włoskimi - opowiada jedna z uczestniczek konkursu. Mamy też zblanszowany szpinak i będziemy to łączyć z serem feta - dodaje. Na innym stanowisku powstaje łosoś z tajską sałatką. Ryba będzie zapiekana w folii aluminiowej w piekarniku, a sałatka jest z kiełkami i trawą cytrynową - zdradza gimnazjalistka. W zanadrzu mamy deser i przystawki - podkreśla. Opiekunka tego zespołu przyznaje, że największym wyzwaniem jest czas, bo drużyny dostały 75 minut na przygotowanie pełnowartościowego, wegetariańskiego dania obiadowego. Krojenie i obieranie jest najtrudniejsze i dziewczyny niestety sobie z tym nie radzą - zauważa nauczycielka. Na to poświęcają najwięcej czasu, bo w domu tego nie robią i rzadko używają noży. Jednak mam nadzieję, że ze wszystkim zdążą - przyznaje.


/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM
/ Agnieszka Wyderka / RMF FM

Celem tego konkursu kulinarnego było promowanie wśród młodzieży zdrowego odżywiania. Chcemy też, aby młodzi ludzie jak najwcześniej nabierali dobrych nawyków żywieniowych - wyjaśniał rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi - Zbigniew Solarz. Nie możemy zapominać, że w Polsce również narasta zjawisko epidemii otyłości wśród dzieci i młodzieży. Nierzadko młodzi ludzie mają też problemy z nadciśnieniem. Jedną z recept na te problemy jest prawidłowo skomponowana dieta. Konkurs kulinarny: Jem smacznie, zdrowo i kolorowo" jest częścią naszej, większej akcji: "Trzymaj formę!", w której nie tylko mówimy o prawidłowym odżywianiu, ale też zachęcamy do aktywności fizycznej - tłumaczył.

Każdy z zespołów nastoletnich kucharzy przed przystąpieniem do gotowania musiał opracować przepis i podać wartość kaloryczną posiłku. Jury oceniało pomysłowość, smak, prezentację i przygotowanie dania oraz aranżację stołu. Konkurs zorganizowała Wojewódzka Stacja Sanepidu oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Łodzi.

(mn)