W Waszyngtonie dziś wielkie gotowanie - turniej szefów kuchni ambasad ze stolicy USA. Wśród uczestników jest także Andrzej Bielach z polskiej ambasady.
Nasz korespondent Paweł Żuchowski rozmawiał z szefem kuchni naszej placówki dyplomatycznej. Przygotuję pierogi faszerowane kaczką. Gotowaną bardzo długo w niskiej temperaturze. Do tego dam puder z czarnego buraka. I sos borowikowy - zapowiedział Andrzej Bielach. Zdradził też, co chce podać do picia. To będzie polski drink, typowo po polsku. Żubrówka z sokiem jabłkowym bo kaczuszka lubi jabłko - mówił.
Good luck to our embassys chef Andrzej Bielach in the 2016 #EmbassyChefChallenge on May 25 https://t.co/SIYq57DdO6 pic.twitter.com/ScsdrlRYav
PolishEmbassyUS24 maja 2016
Wczoraj wieczorem w polskiej ambasadzie odbyło się spotkanie z Aleksandrem Dobą - podróżnikiem, który zamierza z Nowego Jorku kajakiem dopłynąć do Lizbony. Szef kuchni polskiej ambasady przygotował kilka potraw w ramach treningu przed konkursem. Pycha - jest super. Będę trzymał kciuki - mówił Aleksander Doba. Maciej Pisarski, zastępca ambasadora powiedział naszemu korespondentowi, że wierzy w sukces Polaka. To bardzo zdolny i dokładny kucharz. Przygotowuje także wspaniałe desery. Wyglądają jak małe dzieła sztuki. Często goście ambasady wyciągają aparaty i robią zdjęcia przed konsumpcją - podkreślał.
W DC dzi konkurs szefw kuchni ambasad.Nasz przygotuje m.in pierogi faszerowane misem kaczki.Wicej w @RMF24pl pic.twitter.com/4CYOvXcc2x
p_zuchowski25 maja 2016
Andrzej Bielach podkreśla, że każdy konkurs to także nauka. Nie ukrywa, że być może nauczy się czegoś od kolegów z innych placówek dyplomatycznych.
(mn)