W Paryżu zapanowała nowa sylwestrowa moda. W tę wyjątkową noc na stołach we francuskiej stolicy obowiązkowo powinny pojawić się butelka szampana i grzanki z marynowanymi... wodorostami. Ten ostatni przysmak jest - jak zapewniają producenci z Bretanii - równie smaczny, co dobry dla zdrowia.

REKLAMA

Wodorosty, które w sylwestrową noc cieszyć powinny podniebienia największych francuskich smakoszy, były przygotowywane przez specjalistów już od dawna - informuje paryski korespondent RMF FM Marek Gładysz:

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Obowiązkowym elementem sylwestrowej zabawy jest również oczywiście kieliszek złocistego trunku. Jak wybrać ten najlepszy? Już na samych butelkach znajdują się wskazówki, które warto umieć rozszyfrować. Niektóre z nich mogą bowiem wprowadzić nowicjuszy w błąd. Pełnej oceny jakości szampana dokonać można jednak dopiero po odkorkowaniu butelki. I chodzi nie tylko o smak. Szlachetny złocisty trunek powinien być jak najbardziej przezroczysty, piana, powstająca przy wlewaniu go do kieliszka, śnieżnobiała, a bąbelki jak najmniejsze.

Tajemnice francuskich koneserów ujawnił Marek Gładysz:

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio