W Paryżu otwarto pierwszą na świecie pizzerię, w której można zjeść pizzę w pełni przygotowaną przez robota.

REKLAMA

Zamówienia składa się w pizzerii Pazzi w samoobsługowej kasie. W ciągu pięciu minut na oczach klienta robot przygotowuje placek z wybranymi przez klienta składnikami.

La pizzera The Pazzi outlet lanz un chef robot, al que le toma 5 minutos hacer una pizza, el 9 de julio en Pars, Francia.El CEO de la compaa dijo que esta idea es una solucin econmica a la escasez de obreros en la industria de la comida rpida. @cgtnenespanol #DeportesTR pic.twitter.com/aF02W3zRQd

TReporta11 lipca 2021

Robot o wielu ramionach samodzielnie rozkłada ciasto, nakłada sos pomidorowy i dodaje wybrane składniki. Następnie wkłada pizzę do piekarnika, a po upieczeniu pakuje ją do tekturowego pudełka i podaje klientowi.

Una mozarela sin tornillos!En la pizzera Pazzi de Pars, el cocinero es un robot capaz de realizar una pizza en cinco minutos y 80 pizzas en una hora. Y lo hace casi todo detrs de una vitrina, para disfrute de los clientes que esperan su pedido. AFP. #TodoEstEnLN pic.twitter.com/vXdgsoDsez

LaNacionPy10 lipca 2021

Maszyna potrafi przyrządzić 80 pizz na godzinę, a ceny wynoszą od 7 do 13,6 euro. W lokalu pracownicy odpowiadają jedynie za utrzymanie stolików w czystości oraz rozmowę z klientami.

#6Jul | La pizzera Pazzi de Pars, Francia, utiliza un robot conocido como "pizzaiolo", capaz de preparar y cocinar una pizza en cinco minutos.Mientras esperan la comida, los clientes pueden ver al robot preparando sus pedidos.: @AFPEspanolpic.twitter.com/29b3Snu9dx

eldiario6 lipca 2021

W podobne roboty do automatycznego przygotowywania posiłków inwestuje się w Stanach Zjednoczonych. W San Francisco przez dwa lata, do czerwca 2020 roku, działała restauracja z hamburgerami, w której kanapki przygotowywał właśnie robot.

W Szwecji z kolei start-up BonBot pracuje nad robotem przygotowującym i serwującym samodzielnie lody, a inna francuska firma niedawno testowała swojego robota do przygotowywania dań na patelni typu wok.