Od czwartku do soboty w Myślenicach odbywał się charytatywny SMYK FEST pod patronatem RMF FM. Cel tego wyjątkowego festiwalu to pomoc dla trójki chorych dzieci z Małopolski - Liliany, Magdy i Kacpra. Na scenie w czwartek zagrała Sanah, a w sobotę wystąpili Paula Roma i Krzysztof Zalewski. Wsparcie dla potrzebujących Smyków można było przekazywać na różne sposoby: kupując bilety - cegiełki na koncerty, uczestnicząc w internetowej zbiórce lub w aukcjach wyjątkowych przedmiotów przekazanych przez gwiazdy sceny i sportu. Na pomoc dzieciom przeznaczone będą też środki ze sprzedaży żółto-niebieskich eremefek - monodeserów przygotowanych przez Sylwię Bałę - mistrzynię cukiernictwa znaną z programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

REKLAMA

Z czego składa się eremefka? Na samym dole jest ciasteczko maślane z mąki migdałowej. Na tym ciasteczku umieszczona jest ukształtowana z foremki kopułka - RMF, Kopiec Kościuszki... W jej środku znajduje się cremaux z marakui, żelka z mango i mus z białej czekolady na bazie kremu angielskiego - wylicza w rozmowie z RMF FM mistrzyni cukiernictwa Sylwia Bała. Na samej górze uwieńczeniem tego jest bezowy smaczek - dodaje finalistka programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Tutaj są tylko zdrowe kalorie, szczęśliwe kalorie - zapewnia z uśmiechem.

W cukiernictwie nowoczesnym podoba mi się to, że nie dość, że zaskakująca jest forma zewnętrzną, zaskakuje też środek. Ludzie myślą, że to jest takie zwykłe ciasteczko. Na początku nie wiedzą, że w środku dzieje się bardzo dużo. Tam są różnego rodzaju faktury, smaki i kolory - zachęca w rozmowie z RMF FM Sylwia Bała. Myślenicka mistrzyni cukiernictwa wspiera SMYK FEST od pierwszej edycji.

Sylwia Bała przyznaje, że przygotowywanie eremefek to skomplikowany i wieloetapowy proces, który byłby bardzo trudny do powtórzenia w domowych warunkach. Z myślą o słuchaczach RMF FM i czytelnikach RMF24.pl podzieliła się jednak jednym ze swoich przepisów. Jak przygotować kruche ciasteczka maślane, które uwielbiają jej goście? Przepis znajdziecie na końcu tego artykułu.

Zakup eremefek dostępnych w słodkim butiku Sylwii Bały przy myślenickim rynku to jedna z wielu form wsparcia trójki potrzebujących dzieci, dla których zbierane są pieniądze w ramach tegorocznego SMYK FESTU. Oprócz wsparcia bezpośredniej zbiórki prowadzonej przez wolontariuszy w Myślenicach i zakupu biletów-cegiełek na koncerty można to zrobić także internetowo. W tym celu uruchomiono zbiórkę pieniędzy dostępną TUTAJ.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Julia Kamińska przeprowadza degustację eremefki

Datki można przekazywać też bezpośrednio na konto organizatorów, którzy nie pobierają jakiejkolwiek prowizji. Dane do przelewu to: mBank: 70 1140 2004 0000 3202 7771 7959, Fundacja Akuratna. W tytule przelewu należy wpisać Pomoc Smykom 2021.

Inną formą wsparcia może być też udział w aukcjach towarzyszących festiwalowi. Ich pełną listę można znaleźć tutaj.

Krzysiek Zalewski przekazuje swój garnitur, którym zagrał 10. finał Męskiego Grania i wystąpił razem z Kortezem i Dawidem Podsiadło na Stadionie Narodowym w Warszawie. Sanah - specjalny VIP BOX, w którym są płyty CD "Irenka", które są niedostępne - to dwie płyty CD w wersji demo. Możecie usłyszeć, jak muzyka Sanah brzmiała w pierwszej wersji, ze studia - opowiada Krystian Stopka z Fundacji Akuratna. W boxie jest też notes dla laureata licytacji i będzie specjalna dedykacja. Ja wiem, w jakim kierunku pójdzie, ale nie mogę zdradzić - dodaje.

W tym roku można wylicytować też m.in. unikatowy telefon od Joanny Jóźwik, wspólny obiad z ekipą serialu "Brzydula" czy zwiedzanie muzeum Kamila Stocha (z Kamilem Stochem w roli osobistego przewodnika).

Wszystkie najważniejsze informacje o tegorocznej edycji SMYK FESTU można znaleźć tutaj.

/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM

Kruche ciasteczka maślane - przepis Sylwii Bały dla słuchaczy RMF FM

Składniki:

- 220 g masła

- 145 g cukru pudru

- 50 g mąki migdałowej

- 4 g soli

- 90 g jaj

450 g mąki pszennej

35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

- Masło i cukier puder ucieramy w misie miksera. Gdy składniki się połączą i masło będzie puszyste, dodajemy mąkę migdałową. Następnie dodajemy jajka i mieszamy.

- Dosypujemy mąkę pszenną, sól oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy wszystko do połączenia się składników (nie za długo)

- Zawijamy w folię ciasto i odkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby odpoczęło i stężało.

- Po kilku godzinach wałkujemy ciasto na cienkie płachty i wykrawamy wybraną foremką kształt.

- Pieczemy ciastka w temp. 150 stopni Celsjusza przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę na 140 stopni Celsjusza i pieczemy do uzyskania złotego koloru następne 10 minut.

- Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, aby nie nawilgły.

- Smacznego chrupania :)

Sylwia Bała - germanistka z wykształcenia, cukiernik z pasji. Finalistka programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Właścicielka słodkiego butiku MonoDe w Myślenicach w którym można zakochać się w nowoczesnym cukiernictwie. Serwuje tam monodesery, które wyróżniają się elegancką formą i niezapomnianym smakiem. W MonoDe skosztować można również ręcznie robionych croissantów oraz rzemieślniczego pieczywa robionego na zakwasie.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

SMYK FEST 2021: Piątkowy koncert widziany z drona

/ turczyki.pl / Materiały prasowe
/ turczyki.pl / Materiały prasowe
/ turczyki.pl / Materiały prasowe
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ Maciej Nycz / RMF FM
/ turczyki.pl / Materiały prasowe
/ turczyki.pl / Materiały prasowe
/ turczyki.pl / Materiały prasowe