Zakład przetwórstwa mięsnego ze Śląska wycofuje ze sprzedaży partię towaru, w której może być konina. Firmę produkującą hamburgery kontrolowały śląskie służby weterynaryjne.

REKLAMA

Kontrolę wszczęto po tym, jak Czesi poinformowali, że hamburgery ze śląskiego zakładu zawierają koninę. Inspektorzy zabezpieczyli kilkadziesiąt kilogramów mięsa z podejrzanej partii. Próbki do badań wysłali do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Wyniki będą znane za kilka dni.

Rzeczniczka Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Katowicach Beata Kowalewska poinformowała, że w kontrolowanym zakładzie inspektorzy wzięli też pod lupę dokumenty dotyczące zakupu surowców i wywozu hamburgerów na rynek czeski. Wiadomo, że firma ze Śląska sprowadzała do produkcji hamburgerów mięso spoza województwa.

Według dotychczasowych ustaleń, podejrzana partia to ponad 3 tony mięsa.