Pierogi ruskie, z mięsem, grzybami czy krupniokiem – wszystkie stanęły do walki o miano najsmaczniejszych. W Krakowie na Małym Rynku trwa IV edycja Festiwalu Pierogów.

REKLAMA

W Krakowie w ten weekend trwa wielkie święto dla smakoszy potraw z pierogami. Wszyscy chętni mogą spróbować ok. 50 gatunków pierogów, m.in. z podgrzybkami i litewskie cepeliny.

Reporterowi RMF Witoldowi Odrobinie najbardziej zasmakowały te z krupniokiem. Jaka jest tajemnica tego dobrego pieroga? Przede wszystkim dobrze wyrobione ciasto i odpowiednio sprawiony farsz, w tym wypadku dobrze popieprzony krupniok - podkreśla kucharz ze Śląska. Posłuchaj relacji Witolda Odrobiny:

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Jak co roku wytwórcy pierogów rywalizują w konkursie na najsmaczniejsze pierogi. Pierwszego dnia festiwalu ich smak oceniać będą wszyscy, którzy pojawią się na Małym Rynku i po degustacji wypełnią kupon konkursowy. W niedzielę najsmaczniejsze pierogi wybierze powołane przez organizatorów jury, a zwycięska restauracja otrzyma przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami.