10 tysięcy porcji smażonego karpia ufundował Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, który wspólnie z Miastem Kraków częstuje przysmakami mieszkańców miasta. Smażonego karpia, kapustę z grochem i pieczywo można odebrać dziś za "dziękuję i świąteczne życzenia" na placu Wolnica,.

REKLAMA

Przedświąteczne zapachy unosiły się dziś na placu Wolnica na krakowskim Kazimierzu. Rozdano tam półtora tysiąca porcji karpia. Oprócz tego można było spróbować kapusty z grochem oraz z chlebem.

Karpie podawano w półdzwonkach. Do Krakowa przyjechały już usmażone i gotowe do zjedzenia. Rybę można było zjeść na miejscu albo wziąć do domu do własnego pojemnika.

W tradycji świątecznego karpia ważna jest łuska. Tradycja rybacka nakazuje by łuska karpia wigilijnego znalazła się wśród opłatków na stole, a po życzeniach wylądowała głęboko, głęboko w portfelu. Przyniesie szczęście i kolejne pieniążki - radzi Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska.

/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM

Podczas akcji rozdawania karpi należy pamiętać o przestrzeganiu obostrzeń związanych z koronawirusem. Chętni do skosztowania potraw muszą być w maseczce i zachować bezpieczny odstęp.

Pierwszy taki poczęstunek odbył się w poniedziałek przed Nowohuckim Centrum Kultury. Drugi miał miejsce w środę przy Centrum Kongresowym ICE Kraków.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Pachnący karp dla mieszkańców Krakowa. Tym razem na placu Wolnica

Kolejne będą odbywały się od 16 do 19:

· 14 grudnia - Planty przy Barbakanie

· 16 grudnia - parking obok banku przy pętli tramwajowej na Kurdwanowie

· 18 grudnia - okolice Błoń