Rozpoczynamy cykl "Owocowe Poniedziałki" w RMF24. Co tydzień, do końca wakacji będziemy omawiać sezonowe owoce, które warto włączyć do swojej diety. Serię zainaugurowały polskie truskawki. Dla wielu nieodłączny element letniego jadłospisu. O pomysłowym zastosowaniu ich w kuchni, a także wyjątkowych właściwościach zdrowotnych opowiedzieli goście internetowego Radia RMF24 - Przemek Błaszczyk, szef kuchni i finalista programu "Top Chef Polska", oraz Małgorzata Pielichowska, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka.

REKLAMA

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Owocowe poniedziałki. "Truskawki to polski superfood"

Dlaczego warto jeść truskawki?

Dietetyczka Małgorzata Pielichowska wskazała, że truskawki określane są mianem "superfoods". Określa się w ten sposób produkty o "szczególnych właściwościach odżywczych z korzyścią dla zdrowia".

Rzeczywiście one w diecie znajdują bardzo ważne zastosowanie. Po pierwsze, są niskokaloryczne, po drugie nie mają tak dużo cukru w porównaniu do innych owoców, bo około 5 g cukru na 100 gramów owoców. To nie jest aż tak dużo w porównaniu na przykład do mango czy bananów. Poza tym, truskawki są bardzo bogate w witaminę C - wyliczała ekspertka.

To jednak nie koniec zalet. Małgorzata Pielichowska zwróciła również uwagę na zastosowanie truskawek w profilaktyce chorób układu krążenia, stanów zapalnych, czy chorób układu nerwowego. Jest tak za sprawą zawartej w nich m.in. witaminy C, potasu, antyoksydantów czy polifenoli.

Warto zaznaczyć, że truskawki są jedynymi owocami o szczególnie oznaczonych właściwościach neuroprotekcyjnych. One ochraniają układ nerwowy przed zniszczeniem i wspierają zdrowie mózgu. To jest ich bardzo ważna funkcja - wytłumaczyła dietetyczka.

Na jakie odmiany zwrócić uwagę?

Z kolei szef kuchni Przemek Błaszczyk wskazał, na co zwrócić uwagę przy zakupie truskawek. Mówił on, że lepiej unikać tych importowanych z zagranicy, zwłaszcza zimą, na rzecz dostępnych latem polskich truskawek. Kucharz podkreślił, że na szczególną uwagę zasługuje truskawka kaszubska czyli Kaszëbskô malëna.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Owocowe poniedziałki. Truskawka z tłuczonym pieprzem? Chef Przemek Błaszczyk poleca

A skąd wiemy jaką odmianę kupujemy? Trzeba zagadać do sprzedawców na lokalnym targu, bo tego się nie dowiemy w sklepach wielkopowierzchniowych. Na przykład ja mam swoją panią Grażynkę na targu w Katowicach. Ona zawsze jest zorientowana skąd, i w jakich odmianach, ma owoce i warzywa. Wtedy wiem, że jest dobry sezon, że Kaszëbskô malëna jest już dostępna - mówił Błaszczyk.

Wskazał też, że ta odmiana wyróżnia się na tle pozostałych również swoim smakiem i wyglądem. Jest bardzo słodka, ma mocno czerwony, wręcz krwisty kolor i bardzo intensywny, truskawkowy aromat. To właśnie po zapachu je poznamy - wyjaśnił.

Jeżeli chodzi o rozmiar, to ona nie jest ogromna. Raczej mniejsza niż większa, w przeciwieństwie do tych "pompowanych" truskawek ze sztucznych upraw - dodał kucharz i przypomniał, że truskawka kaszubska pojawia się dość szybko i jest dostępna przez cały czerwiec i lipiec.

Przemek Błaszczyk wyjaśnił, że owoce wysokiej jakości można poznać po szypułkach. Dla dobrych truskawek z upraw naturalnych to jest charakterystyczne, że ta szypułka nam elegancko wychodzi - wyjaśnił.

Kto powinien unikać truskawek?

Dietetyczka Małgorzata Pielichowska zwróciła jednak uwagę, że niektóre osoby powinny unikać truskawek. Wynika to z uwarunkowań zdrowotnych i alergicznych.

Truskawki bogate są w potas i duże spożycie może spowodować nadmierne stężenie potasu w organizmie. To może być niebezpieczne dla osób z niewydolnością nerek, może spowodować zaburzenia elektrolitowe i zaburzenia pracy serca - wyjaśniła.

Ekspertka zwróciła też uwagę, że truskawki mogą zaszkodzić uczulonym nie tylko na same owoce, ale też na pyłki brzozy. Wynika to z podobieństwa białka występującego zarówno w truskawkach, jak wspomnianych pyłkach.

Może dojść do tzw. reakcji krzyżowej. Czyli my odczuwamy na przykład wysypkę, pokrzywkę, może być jakieś takie pieczenie w jamie ustnej. Niekoniecznie dlatego, że mamy uczulenie na truskawki, ale dlatego, że wchodzi ona w reakcję krzyżową właśnie z brzozą - mówiła Pielichowska. Zwróciła uwagę, że również osoby z uczuleniem na aspirynę powinny unikać truskawek, ze względu na zawarte w nich kwasy o podobnej budowie do aspiryny.

Generalnie osobom wrażliwym na salicylany, które są na diecie niskosalicylanowej, nie polecamy stosowania truskawek - mówiła ekspertka.

Truskawki w wydaniu, którego nie znacie

Koktajl czy truskawki ze śmietaną choć znane i lubiane, to niejedyne przepisy z użyciem tych owoców. Przemek Błaszczyk wskazał, że truskawki świetnie sprawdzą się również w daniach wytrawnych np. w kremie z pomidorów czy różnego rodzaju sałatkach. Szczególnym przepisem jest truskawka z... tłuczonym pieprzem.

Przekrojone wzdłuż owoce, na świeżo grubo zmielony pieprz lub młotkowany na talerzyku. W tym umaczana ta truskawka jako dodatek np. do sera typu camembert. Genialna rzecz - mówił szef kuchni i wymienił inne nietuzinkowe dania, takie jak np. "salsa z truskawek z brzoskwinią, nektarynką i ziołami, podana z serem burrata lub szynką dojrzewającą".

Na upalne dni Przemek Błaszczyk podał przepis na sorbet truskawkowy z dodatkiem liści świeżej bazylii. Jest on bardzo prosty i stosunkowo szybki.

Na pół kilograma truskawek - oczyszczonych i pozbawionych szypułek, bo musimy je zmielić - bierzemy 100 g cukru, 100 ml wody. Zagotowujemy, mieszamy razem z truskawkami. Blendujemy całość, dodajemy garść listków bazylii. Możemy dodać łyżeczkę, skórki startej z cytryny. Potem wkładamy do zamrażarki. Jeśli nie mamy specjalnej maszynki do robienia lodów, to po prostu co 15-30 minut wyjmujemy z zamrażarki i mieszamy, żeby nie było "skamieliny" i tak do czasu, aż całość się zamrozi. Na koniec, już przed podaniem, możemy dodać odrobinę dobrego octu balsamicznego - mówił kucharz i podkreślił, że bazylia dodana do truskawek "zmienia je w coś niecodziennego i niespodziewanego".

Opracowanie: Tadeusz Węsierski