To będzie mała rewolucja - pojawią się nowe kolory i rodzaje pojemników. Krakowianie będą mieli ich do dyspozycji aż pięć: na metale i tworzywa sztuczne, papier, szkło, odpady zmieszane i biodegradowalne. Od 1 kwietnia w Krakowie zaczną obowiązywać nowe zasady segregacji śmieci.

REKLAMA

Zmiany to efekt przepisów autorstwa Ministerstwa Środowiska. Te z kolei podyktowane są unijnymi wymogami, które mówią, że do 2020 roku Polska musi osiągnąć 50-procentowy poziom recyklingu. W przeciwnym razie czekają nas kary.

Kraków co roku swoje statystyki odzyskiwania odpadów polepsza. W 2014 roku był to poziom 19,7 proc. poziomu recyklingu, a w ubiegłym roku było 40 proc.

Właściwe gospodarowanie odpadami przynosi korzyści nam wszystkim, ponieważ przyczynia się do poprawy stanu środowiska naturalnego. Dlatego właśnie mieszkańcy powinni znać zasady segregacji odpadów i stosować je na co dzień.

Dziś mieszkaniec innej gminy przyjeżdża do Krakowa i nie wie, do jakiego pojemnika wrzucić papier, a gdzie butelkę, bo dotąd to samorządy określały kolorystykę pojemników. Po zmianach w całej Polsce będziemy mieli te same zasady - wyjaśnia Piotr Odorczuk, rzecznik MPO Kraków.

Krakowski system gospodarki odpadami nie przynosi ani zysków ani strat - wychodzimy na 0 - mówi Odorczuk. Jeżeli chodzi o poziom składowania odpadów na wysypiskach, to kiedyś było to 100 proc., teraz nasz poziom to już tylko 3,7 proc. To wynik mniej więcej taki jak w Kopenhadze - dodaje.

Jak segregować śmieci?

Do żółtego pojemnika powinny trafiać opakowania wykonane z tworzyw sztucznych i metalu - zarówno opakowania po artykułach spożywczych, jak również po szamponach, płynach do kąpieli, płynach do prania, a także tubki po paście do zębów oraz opakowania ze styropianu.

Niebieski kosz jest przeznaczony na papier biurowy, tekturę, zeszyty, gazety i papier do pakowania. Ważne jest, aby papier trafiający do niebieskiego pojemnika był suchy i niezatłuszczony.

Do zielonego pojemnika wyrzucamy opakowania ze szkła, czyli szklane butelki i słoiki. Nie należy tu wrzucać szkła stołowego, luster, szkła zbrojonego lub hartowanego.

W brązowym pojemniku gromadzimy resztki jedzenia, takie jak: obierki z owoców i warzyw, ogryzki, skorupki z jajek oraz fusy z kawy i herbaty. Nie wrzucamy tu jednak mięsa ani kości.

Do szarego pojemnika, przeznaczonego na odpady zmieszane, wrzucamy zużyte chusteczki jednorazowe, ręczniki papierowe, pieluchy, zatłuszczony papier, rozbite szklanki i talerze, porcelanowe kubki, a także resztki mięsa i kości.