Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka, odczuwasz mniej zadowolenia a twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii, przygnębienia lub nawet lekko depresyjne? Rano wstajesz z poczuciem zmęczenia? Może myślisz, że „tak już jest”, że to kwestia wieku? Objawy takie dotykają bardzo wielu osób, ale mało kto łączy je z niskim poziomem witaminy B12.
Witamina B12 jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Bierze udział w bardzo wielu procesach. Oto najważniejsze z nich:
- wspomaga wytwarzanie energii w komórkach, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu homocysteiny (aminokwas sprzyjający miażdżycy i szkodliwy dla serca),
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- poprawia apetyt i ułatwia metabolizm żelaza,
- bierze udział w produkcji czerwonych krwinek,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- jest ważna dla utrzymania dobrej pamięci, koncentracji oraz zdolności poznawczych (uczenie się),
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
W pożywieniu jest jej ogólnie niewiele. Można znaleźć jej nieco w produktach mięsnych, rybach, jajkach, mleku i jego przetworach. W pokarmach roślinnych prawie jej nie ma, ale niedobory witaminy B12 nie dotyczą tylko wegan czy wegetarian. Z powodu "nowoczesnego" stylu odżywiania i stosowania antybiotyków, są wręcz powszechne. Kolejną rzeczą są problemy z przyswajaniem B12, opisane w dalszej części artykułu.
Problem z objawami niedoboru witaminy B12 jest taki, że narastają one bardzo powoli, niekiedy nawet przez kilka lat. Dlatego wiele osób po prostu przyzwyczaja się do objawów niedoboru i myśli, że to naturalna kolej rzeczy wynikająca z wieku lub nadmiaru obowiązków. B12 jest ważna dla funkcjonowania układu nerwowego i funkcji psychologicznych. Dlatego u niektórych stopniowo spada odporność psychiczna, uchodzi radość życia, pojawia się depresja, a u innych pojawiają się zaburzenia przewodnictwa nerwowego. W niektórych przypadkach niedobory B12 są stwierdzane w bardzo późnym stadium, kiedy chory trafia do szpitala np. z niedowładem kończyn. Wtedy wymagane jest podawanie tej witaminy w zastrzykach.
Jeżeli występują u ciebie niektóre z poniższych objawów, może to być powód do sprawdzenia, jaki masz poziom witaminy B12 i rozpoczęcia intensywnej suplementacji.
Poza wspomnianymi już objawami, mogą występować także:
- chroniczne zmęczenie i brak siły,
- zapominanie, łagodne zaburzenia pamięci,
- ciągłe poczucie niepokoju, zamartwianie się,
- osłabienie wzroku,
- zaburzenia poznawcze (problemy z uczeniem się, pamięcią)
- mrowienie w rękach i nogach,
- zaburzenia równowagi i chodu,
- stany depresyjne,
- zmiany osobowości, zachowania.
Objawami poważniejszego niedoboru mogą być:
- bolesne zajady w kącikach ust,
- osłabienie, niekiedy anemia,
- utrata smaku i apetytu, chudnięcie,
- objawy demencyjne,
- utrata czucia głębokiego.
Jeżeli zauważasz u siebie lub bliskich kilka z tych objawów - warto zbadać poziom witaminy B12.
Wiele ciekawych informacji, m.in. o witaminie B12, znajdziesz w broszurce (kliknij na zdjęcie)
Wiele osób dba o odpowiednią ilość B12 w pożywieniu a także ją suplementuje. Jednakże, może to dawać fałszywe poczucie załatwienia sprawy. Dlaczego? Wchłanianie B12 z przewodu pokarmowego w dużym stopniu zależy od tego, czy przetrwa ona działanie soków trawiennych. Żołądek wytwarza specjalny enzym, zwany czynnikiem Castle’a, który ma chronić witaminę B12 przed zniszczeniem enzymami trawiennymi. Jeżeli wytwarzanie tego czynnika jest prawidłowe, B12 przetrwa; jeżeli nie - nie będzie z niej pożytku.
To z tego powodu wielu producentów preparatów stosuje bardzo duże porcje B12, żeby choć trochę przetrwało niszczące działanie enzymów trawiennych. I choć na wielu klientach duża porcja B12 w produkcie robi wrażenie i są w stanie zapłacić więcej "bo tu jest duża dawka", to nadal, mają ciągłe niedobory tej witaminy. Jednakże, mając odpowiednią wiedzę, można mieć więcej za mniej.
Suplementacja witaminy B12 jest zapewne równie ważna co witaminą D. Jednakże, jak wynika z poprzedniego akapitu, można stosować przyjmowanie nawet bardzo dużych porcji B12 i nadal mieć jej niedobory. Oto na co należy zwrócić uwagę przy wyborze produktu z witaminą B12 i, przy minimalnym nakładzie środków, uzyskać maksymalny efekt zdrowotny:
1 - Wybieraj produkt z bioprzyswajalną formą B12
Witaminę B12 nazywamy kobalaminą. Może mieć ona jednak różne formy, które są lepiej lub gorzej przyswajane przez nasz organizm. Dlatego wybierając produkt z B12 weźmy ten, który będzie miał ją w optymalnej formie metylokobalaminy lub hydroksykobalaminy.
2 - Omijaj żołądek i jelita
Już wiesz, że witamina B12 może nie przetrwać spotkania z enzymami trawiennymi. Dlatego zamiast produktu w tabletkach, płynach czy kapsułkach do połykania, które trafiają do żołądka, wybierz suplement diety w formie tabletek do ssania lub proszku podjęzykowego, z których B12 wchłonie się już w ustach.
3 - Znajdź witaminę B12 liposomalną
Witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie. Błony komórek ciała są zbudowane z lipidów, czyli tłuszczów. Dlatego B12 trudno przenikać przez takie błony. Jednakże, dzięki nowym technologiom, na rynku dostępne są produkty, w których witamina B12 ukryta jest w otoczce fosfolipidów. Jest to liposomalna postać witaminy B12. To sprawa, że z łatwością przenika przez błony śluzowe do krwi, a później do komórek.
Wybierając produkt z B12, użyj powyższej wiedzy, zamiast przepłacać za bardzo dużą porcję B12 i zastanawiać się, czy w ogóle przetrwa ona w przewodzie pokarmowym. Wybierając odpowiedni produkt możesz paradoksalnie uzyskać o wiele lepszy efekt przyjmując 50 mcg B12 dziennie, zamiast 1000 mcg.
Idealnym produktem jest ten z metylokobalaminą lub hydroksykobalaminą połączoną z fosfolipidami i w formie proszku podjęzykowego, który wchłaniają się już w ustach. Dzięki temu mamy pewność, że witamina B12 wchłonie się do organizmu i uzyskamy jej odpowiednią porcję dzienną. Produktem spełniającym powyższe kryteria jest np. B12 Liposomalna Forte o przyjemnym smaku porzeczka-mango (więcej informacji - kliknij na zdjęcie).
Pijesz kawę aby mieć więcej energii? Pij więc kawę z witaminą B12 i wspomagaj swój metabolizm energetyczny! Jeżeli jesteś osobą ze zdrowym żołądkiem, możesz dodatkowo spożywać B12 np. w pysznej kawie. Jest to świetny pomysł na współdziałanie pobudzającej i ułatwiającej koncentrację kofeiny z witaminą B12 dla metabolizmu energetycznego. Na rynku dostępna jest ReiChi Cafe. Jest to idealne połączenie goryczki kawy espresso, grzybka reishi, żeńszenia i guarany z łagodnością mleka kokosowego. Zawiera aromatyczne ekstrakty roślinne oraz witaminę B12 i magnez. Co ciekawe, pijąc tę kawę sadzisz drzewa! Więcej informacji o ReiChi Cafe znajdziesz klikając na zdjęcie.