Przed nami (r)ewolucja w smaku włoskich win

Poniedziałek, 23 sierpnia 2004 (17:15)

Włoscy geolodzy przewidują, że poważne zmiany klimatyczne nie pozostaną bez wpływu na smak win. Według nich, za 50 lat słynne włoskie Chianti będzie smakowało jak trunki z Sycylii – zupełnie inne w kolorze, smaku i mocy.

Toskania i Sycylia różnią się nasłonecznieniem, ukształtowaniem terenu i rodzajem gleby. Z tego powodu wina pochodzące z tych regionów są zupełnie różne: mają inny kolor, bukiet – czyli głębię smaku oraz moc.

Różnicę między trunkami wyjaśnia jeden z włoskich ekspertów: Wina sycylijskie są mocniejsze, pochodzą przecież z gorącej wyspy. Są pod każdym względem inne niż Chianti, które jest winem łagodniejszym. Chianti to jedno z najlepszych win. Jest bardziej znane i sprzedaje się lepiej od win sycylijskich .

Geolodzy twierdzą jednak, że to wszystko może się zmienić się za pół wieku. Klimat Toskanii upodobni się do dzisiejszego klimatu Sycylii. Region będzie nawiedzany przez susze oraz nagłe ulewy, a ocieplenie klimatu spowoduje, że toskańskie wino będzie smakować, jak dzisiejsze wino pochodzące z Sycylii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Fakty

-