​W czerwcu po raz pierwszy od 12 miesięcy odnotowano spadek światowych cen żywności - wynika z szacunków Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Tym samym nie został pobity rekord najdłuższej serii wzrostu cen.

REKLAMA

Jak podało FAO, indeks cen żywności mierzący miesięczne zmiany w koszyku zbóż, nasion oleistych, nabiału, mięsa i cukru w czerwcu wyniósł średnio 124,6 pkt, wobec 127,8 pkt w maju. Tym samym, jak zauważa ekonomista banku Credit Agricole Jakub Olipra, rekord najdłuższej, 14-miesięcznej serii wzrostu cen żywności z lat 2007-2008 nie został pobity.

Czerwiec przynis spadek wiatowych cen oleju rolinnego, zb oraz produktw mlecznych, koczc trwajcy przez 12 miesicy nieprzerwany wzrost indeksu cen ywnoci FAO. Rekord najduszej serii wzrostu cen z lat 2007-2008 (14 miesicy) pozostaje niepobity. pic.twitter.com/7JlYG7jbds

JOlipraJuly 8, 2021

W porównaniu z czerwcem 2020 roku ceny żywności na świecie są wyższe o średnio 33,9 proc.

W czerwcu potaniały oleje roślinne o 9,8 proc. i zboża o 2,6 proc. Spadły ceny kukurydzy o 5 proc. ze względu na udane zbiory w Argentynie oraz poprawę sytuacji upraw w Stanach Zjednoczonych. Ceny ryżu z kolei osiągnęły najniższe ceny od 15 miesięcy.

Produkty mleczne są tańsze o 1 proc., w tym masło zaliczyło największy spadek ze względu na niższy popyt.

Cukier natomiast podrożał o 0,9 proc., osiągając najwyższy poziom od marca 2017 roku. Według FAO ma to związek z problemami pogodowymi w Brazylii, czyli największego eksportera surowca.

Droższe jest także mięso - o 2,1 proc. w porównaniu z majem. Wiąże się to ze sporym zapotrzebowaniem na produkty mięsne w krajach azjatyckich.

FAO prognozuje, że zbiory zbóż na całym świecie wyniosą prawie 2,817 mld ton w 2021 r., mniej o 15 mln ton w porównaniu do poprzednich szacunków. Wciąż prawdopodobnie zbiory osiągną roczny rekord. Korekta jest spowodowana obniżeniem prognoz dotyczących produkcji kukurydzy w Brazylii.

Według Światowego Programu Żywnościowego rosnące ceny żywności w ostatnim roku spowodowały 40 proc. wzrost głodu na świecie. Problem poważnego niedoboru jedzenia dotknąć w tym roku rekordowe 270 mln osób.